Lussekatter

Övriga2006-11-30 00:00
30-35 lussekatter eller 3-4 saffranslängder. 50 g jäst (1 paket), 200 g smör, 5 dl mjölk, 2 påsar saffran (1 g totalt), 1,5 dl strösocker, 2 kryddmått salt, 1 ägg, 1,5 liter vetemjöl (900 g).

Dessutom 1 ägg till pensling och russin till respektive hackad mandel och pärlsocker till stora saffransbröd. Smula jästen i en bunke. Smält smör i kastrull och häll på mjölk. Värm till fingertemperatur. Häll lite degvätska över jästen och se till att den löser sig ordentligt. Tillsätt resterande vätska, saffran, strösocker, salt, ett ägg samt nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop degen.

Jäs degen under handduk cirka 40 minuter. Baka ut önskade bullar. Låt bröden jäsa en andra gång cirka 30 minuter. Grädda lussekatter 5-10 minuter i 250 graders värme, längder behöver 15-20 minuter i 200-225 graders ugn.  (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!