Liten spaniel med stor popularitet

Cavalier King Charles Spaniel har under de senaste trettio åren alltid återfunnits bland de tio mest populära hundraserna i Sverige. Men i början av 1900-talet såg det annorlunda ut. Då var rasen snarast utrotningshotad och höll på att försvinna helt.

Övriga2006-07-15 00:00
Om du någon gång får för dig att besöka England och ta med dig hunden på ett kyrkobesök gäller det att du har rätt hundras i kopplet. I England är det nämligen bara en enda hundras som släpps in i kyrkorna och som har en alldeles särskild plats i folket hjärta. Cavalier King Charles Spaniel.

Man skulle kunna säga att Cavalier King Charles Spaniel är en nygammal ras. Ursprunget till den har funnits i åtminstone tusen år, och rasen finns avbildad i många gamla konstverk från framför allt 1700-talets England.

Så småningom kom man att korsa in andra raser i dvärgspanieln för att få fram en kortare, mer mopsliknande nos.

I dag vet man inte exakt vilka raser som korsats in, men man gissar på mops eller japanese chin.

Godkänd som egen ras

1928 bildades en specialklubb av uppfödare som hade bestämt sig att återupprätta rasen. Men det dröjde ända fram till och med 1945 innan Cavalier King Charles Spaniel godkändes som egen ras.

Den trubbnosade rasen heter numera King Charles Spaniel, och är i dag nästan i samma sits som cavalieren var för hundra år sedan. Uppfödaren Pia Klöverbäck har tillsammans med sin man fött upp Cavalier King Charles Spaniel i nästan 30 år. Nu har hon tillsammans med Birgitta Östergren skrivit en bok om rasen.

- Det är en väldigt robust hund som fungerar bra tillsammans med större raser och många som haft större brukshundar köpte cavalier till sina barn.

På 1400-talet användes rasen i jakt, men sedan 200 år tillbaka har den avlats enbart för sällskap. I dag används cavalieren ibland även som assistanshund eftersom den är samarbetsvillig och lättlärd för uppgifter som att plocka upp saker från golvet eller dra av strumpor.

Blåsljud på hjärtat

Ett av de problem Cavalier King Charles Spanieln har är att de ofta drabbas av blåsljud på hjärtat i för tidig ålder. Problemet har funnits under många år och man har inte lyckats bli av med det i aveln.

Men Pia Klöverbäck menar att det är ett överdrivet problem, eftersom få hundar lider eller dör i förtid av det.

Hon har för övrigt just köpt sin första King Charles Spaniel och har nu planer på att göra en insats i avelsarbetet för att rädda cavalierens syskonras i Sverige.

- King Charles Spaniel är mer en enstöring och en enmanshund, medan Cavalier King Charles Spaniel är mer utåtriktad och öppen för alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om