Leka med elden

Övriga2008-02-21 00:00
Pepparstek var en rätt som ofta flamberades vid gästernas bord under sin senaste storhetstid på 70-talet. När personalen kunde sin sak var det en effektfull show som drog till sig allas blickar. Vill man flambera hemma gäller följande:

Flambering ska ske när maten är klar. Fortsätter man att steka efter flambering finns inte ett spår av smaken kvar.

Flambera aldrig under spisfläkt. Lågorna kan antända fett i ventilationssystemet och sedan är det kört.

Häll alltid upp spriten, vanligtvis konjak eller whisky, i ett glas.

Spriten ska vara rumstempererad för att brinna bra. Lagom mängd är 2-3 centiliter.

Självklart ska barn och husdjur hållas på behörigt avstånd. Samma sak med det egna ansiktet.

Vill man ha smak utan eld går det bra att hälla i spriten utan att tända på. Värmen i pannan gör att alkoholen förångas på några sekunder. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!