Lättlagat till gästabud

Bjudmat. Mat för stora sällskap ska inte vara en plåga för den som står i köket. Satsa på buffe där gästerna får servera sig själva. Och viktigast av allt, satsa på säkra kort som du vet går hem.

Övriga2007-05-24 00:00
Rostbiff och potatissallad låter som en nödlösning, något man i sista stund kånkat hem från affären till en kostnad man helst av allt vill glömma. Som om inte det var illa nog, när man väl ska äta smakar det inte särskilt bra heller. Just därför ska vi ha rostbiff och potatissallad. Men den ska göras i och på egen spis och framför allt ska potatissalladen kryddas på det sätt som den kräver. Kapris och mild lök och några droppar mild vinäger är viktiga ingredienser för att potatissalladen ska få rätt smak. Potatissallad ska vara lös när man gör den eftersom potatisen suger upp en hel del vätska när salladen mognar.

Rostbiff i affären kostar skjortan, i synnerhet om man ska bjuda många personer. Satsa i stället på en fin oxstek som gnids med kryddor och steks långsamt i låg ugnstemperatur. Det tar tid, men sköter sig själv. Med stektermometer instucken i köttet har man full koll på hur rosa steken blir. Kring 60 grader på termometern ger normalrosa rostbiff. Några grader under ger rödare kött och strax över mer genomstekt. Låt alltid rostbiffen svalna inpackad i aluminiumfolie. Då mognar den efter, vilket är synnerligen viktigt om steken ska vara rosaröd. Är man för snabb med kniven tappar köttet all sin saft och blir torrt och trist. Typiskt uppdrag att utföra dagen innan, med andra ord.

Klassisk sallad

Om man vill bjuda riktigt lyxigt kan en oblandad västkustsallad vara ett bra alternativ. Fryst hummer är det som gäller, eller enbart räkor och musslor om man så vill. Allt läggs upp i grupper på stort fat och fransk vinägrett serveras vid sidan. Att bjuda salladen oblandad och med dressingen vid sidan är ett sätt att få grönsakerna, framför allt de späda, att bibehålla sin spänst.

Oblandad västkustsallad, eller Neptunisallad som den också kallas, måste läggas med känsla för färg. De olika ingredienserna bör läggas så att de kontrasterar i färg.

Gott till laxen

Till kallrökt lax passar en majonnäs- och gräddfilssås smaksatt med örter och stenbitsrom perfekt. Såsen serveras kall och inte bara kan, utan snarare bör, förberedas några timmar i förväg. I princip kan man smaksätta såsen med vilka örter som helst. Så här års känns det rätt att hålla sig till de svenska örterna som dill, persilja och gräslök. Blanda ihop och avsluta med en burk röd stenbitsrom. Ta aldrig svart rom som ger ett förödande resultat eftersom den färgar hela såsen grå.

Jordgubbsgodis

Jordgubbar kan man njuta precis som de är. Men på buffe är det festligt att bjuda dem på bakverk, så kallade tarteletter. Själva bottnarna bakas av mördeg som plattas ut i små formar och gräddas i god tid. Sedan de fått kallna täcks de med en ordentlig klick vaniljkräm och toppas med jordgubbar. Enkelheten själv men så gott så man gärna tar två.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!