Lättlagat till försommarfesten

Festbord. Försommarfesterna duggar tätt i maj, vilket kan vara stressande i köket. När gästerna kommer är det "maten klar på direkten" som gäller antingen det är familjen eller hela släkten som kommer in genom dörren. Hur man klarar uppgiften i köket? Som vanligt gäller det att ligga ett steg före för att greppa situationen.

Övriga2007-05-03 00:00
Om franska kockar arbetade i Sverige eller svensk färsk sill eller strömming (beroende på vilken sida av landet vi befinner oss på) simmade utanför Frankrike skulle världens kokböcker se helt annorlunda ut. Den färska sillen, eller strömmingen, är en tillgång som får vilken yrkeskock som helst att inse att här finns potential för gastronomisk utveckling. Att fisken dessutom är som bäst just i tidig sommartid gör inte saken sämre.

Namnförvirringen är en gammal historia som har att göra med var fisken fångas och landas. Artens latinska namn är Clupea Harengus antingen den simmar på ost- eller västkusten. Principen är strömming på östkusten och sill på västkusten, allt efter en urgammal namnregel som ingen orkat ändra på. Sill eller strömming kan kokas in och serveras kall, antingen det sker enligt gamla recept med ättika eller mer nymodiga med vermouth.

Tid för smörgåstårta

Det är inte bara till skolavslutningar och examensfester som smörgåstårtan är ett bra val. Den passar i princip till alla fester, i synnerhet under sommarhalvåret, där det kan vara svårt att förutse antalet gäster kring bordet. En annan fördel med smörgåstårtor är att de inte bara kan utan snarare ska göras i förväg.

Det finns inga riktiga recept eller regler på hur man ska lägga ihop sin smörgåstårta. Det enda man bör komma ihåg är att lägga det dyraste längst upp så att det syns. Fyll tårtan med leverpastej, skinkost och hackade räkor och spara den dyra laxen till synlig garnering. Med den mångfald av färdiga mjukostar, salladsblandningar och annat som översvämmar våra butiker är det inte svårt att fylla en smörgåstårta.

Tänk på att alla smörgåstårtor mår bra av att stå några timmar innan de serveras. Då blir de precis så där saftiga som vi vill ha dem.

Om man nu inte vill bjuda på smörgåstårta kanske en fransk ost- och skinkpaj kan vara ett alternativ? Pajdegen blandas ihop i matberedaren och sedan är det bara att kavla ut och klä pajformen med resultatet. Förgrädda det tomma skalet några minuter innan fyllningen tippas i för att få en paj med sprött skal och krämig fyllning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!