Lättlagat med svamp
Svampsäsongen var så när på väg att torka in i år. Men, har man tålamod och bra svampställen i minnet kan man hitta en och annan läcker svamp även i år. Med måttlig skörd i svampkorgen kan man alltid sno ihop en svamp- och pastarätt.
Däremot ska vi nog för alltid avtacka de konserverade champinjonerna, åtminstone om man har som målsättning att laga mat med lite finess. Burkchampinjoner är trista, oerhört trista, och kan på sin höjd accepteras på enklare pizzor.
Svamp- och grönsakspasta
4 personer
500 g pasta
200 g svamp
1 gul lök
1 grön paprika
1 röd paprika
5-6 mogna tomater
2-3 stjälkar blekselleri
2-3 msk olivolja
Till pastasåsen:
1 1/2 msk smör eller margarin
1 1/2 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 dl grädde
1 dl torrt, vitt vin
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 vitlöksklyfta
8-10 strimlade, färska basilikablad (eller 1 tsk torkad basilika)
salt och vitpeppar
1. Börja med pastasåsen. Fräs samman smör eller margarin och vetemjöl i en kastrull. Späd med vatten, grädde, torrt vitt vin. Pressa i vitlök och tillsätt koncentrerad kycklingfond.
2. Låt såsen koka upp och sjuda sakta utan lock i fem minuter. Därefter kan den stå kvar på eftervärmen.
3. Ansa och dela svampen i bitar. Skala och hacka löken samt skär paprikor och blekselleri i mindre bitar. Skålla och flå tomaterna. Skeda bort kärnhusen och hacka tomatköttet grovt. Fräs svamp och grönsaker med olivolja i medelvarm stekpanna. Tänk på att grönsakerna inte ska stekas utan bara värmas och utveckla sin smak i pannan.
4. Smaka av såsen med färsk, strimlad basilika, salt och vitpeppar.
5. Fördela pastan i djupa tallrikar. Slå över sås och avsluta med svamp- och grönsaker som lyfts ur pannan med hålslev så inte all olja följer med. Garnera med färsk basilika.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!