Lättlagat med lyxkänsla

Lyxmat utan besvär låter som en omväg via första bästa restaurang. Men det går att trolla hemma vid den egna spisen. Hel kalkonfile stekt i ugn med wokgrönsaker och trendiga frön på topp kan vara en lösning.

Övriga2008-02-21 00:00
Stockholm
(TT Spektra)
Det ljusa och magra kalkonköttet blir perfekt om det steks i ugn. Som alltid när det handlar om fågel ska köttet stekas igenom, men samtidigt inte överstekas för då blir det hur torrt som helst. Egen klyftpotatis steks samtidigt med köttet i ugn och allt serveras med wokgrönsaker, helst med mer grönt än bara morotsstavar och skivade vattenkastanjer. En påse färdigblandads sallad i olika färger förgyller tallrikarna och ger uppläggningen volym. Visst kostar det någon krona mer än vanlig vardagsmat men ändå betydligt mindre än att ge sig iväg till krogen med hela familjen.



Helstekt kalkonfile

med wokgrönsaker


4 personer

600 g kalkonfile

800 g fast potatis

1+1 msk grillolja

salt och blandad peppar

(vit-, svart-, grön- och rose)

rapsolja

1 påse wokgrönsaker, ca 500 g

1 påse färdig salladsblandning

rostade solrosfrön

1.
Tvätta och dela potatisarna i stora oskalade klyftor som kokas i lättsaltat vatten cirka 5 minuter. Slå av vattnet och tippa upp potatisen på ugnsfast fat. Ringla över en matsked kryddig grillolja och vänd runt.

2. Bryn kalkonfilen runt om med rapsolja i stekpanna eller gryta. Krydda med pepparblandning och salt. Avsluta med 1 matsked grillolja och lyft över köttet till fatet med potatis. Sätt in allt i 175 graders ugn. Beräkna stektiden till cirka 15 minuter.

3. Woka grönsakerna med rapsolja. Fördela wokgrönsakerna på talltikar och toppa med skivat kött, salladsblad och solrosfrön. Bjud potatisen för sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!