Lättlagat med bulgur

Bulgur och couscous är lättlagad och snabb mat. Bulgur är grövre än couscous och kräver lite längre tillagningstid. I gengäld får man mer tuggmotstånd.

Övriga2007-05-31 00:00
Maten från Mellanöstern och norra Afrika blir allt mer uppskattad, inte minst bland vegetarianer. Couscous och bulgur är i princip två varianter på samma tema, båda är lättlagade och passar utmärkt i kombination med svamp, antingen det är champinjoner eller annan svamp och hackad lök. Servera gärna en kryddig sås till, som här en kyld crème salsa smaksatt med thailändsk chilisås. Lättlagat även där alltså.



Bulgur- och svamppanna med crème salsa

4 personer

3 dl finkrossad bulgur

3 dl vatten

1/2 tärning grönsaksbuljong

1/2 tsk salt

3 msk god olivolja

1 kryddmått grovmald svartpeppar

200 g färsk svamp

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

salt och vitpeppar

Till crème salsan:

2 dl crème fraiche

3 msk majonnäs

1 vitlöksklyfta

4 msk thailändsk chilisås

1 msk hackad persilja eller annat kryddgrönt



1. Börja med salsan. Blanda crème fraiche, majonnäs och thailändsk chilisås i skål. Smaksätt med pressad vitlök och hackad persilja. Ställ salsan kallt i väntan på servering.

2. Ansa och skär svampen i bitar. Bryn svampen i stekpanna tillsammans med en matsked olivolja. Salta och peppra.

3. Skala och hacka den gula löken. Fräs löken med en matsked olivolja i kastrull. Avsluta med pressad vitlök. Blanda och smaka av med salt och vitpeppar.

4. Koka upp vatten och tillsätt en halv tärning grönsaksbuljong och en halv tesked salt. Häll i bulgur och sjud under lock i cirka 10 minuter. Sila av kvarvarande vätska.

5. Rör bulgurgrynen med olivolja och krydda med svartpeppar. Blanda grynen med svampen. Lägg upp på tallrikar och bjud crème salsan till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!