Lättlagat lamm med örter

Lammstek med potatis- och grönsaksgratäng. Festmat som kräver massor av kunskap för att lyckas med? Både rätt och fel. Festmat, ja visst, kunskapskrävande och krångligt, nej knappast.

Övriga2006-11-23 00:00
Lammstek kan antingen tillagas hel i ugn eller som här skivad och stekt i panna. Stektiden är förhållandevis kort med tanke på att det trots allt är en skivad stek som ligger i pannan. Stek inte i för het panna och krydda sydfranskt med örtkrydda, i det här fallet rosmarin som är en underbar krydda till just lammkött.

Rosmarin kommer bäst till sin rätt om den stöts i mortel innan den strös över köttet.

Potatis- och grönsaksgratäng skiljer sig inte speciellt från vanlig potatisgratäng. Broccolin som ingår bör vara färsk och rå för att inte bli alltför mjuk under tillagningen. Andra grönsaker som är goda att varva i är zucchini, aubergine, som måste förstekas i olivolja, och grillad paprika.

Lammstek med potatis- och grönsaksgratäng

4 personer

4 skivor lammstek

1/2 tsk rosmarin

salt och peppar

1 msk olivolja

1 msk smör

Till potatis- och grönsaksgratängen:

1 kg potatis, helst mjölig sort

2 gula lökar

2 stånd färsk broccoli

2 vitlöksklyftor

4 dl mager grädde

salt och vitpeppar

1. Skala och skiva potatis och lök. Dela broccolistånden i mindre bitar. Ta inte med den grova stammen. Varva potatis, lök och broccoli i ugnsfast form. Salta och peppra mellan lagren.

2. Pressa vitlöksklyftan i en skål. Slå på mager grädde och rör om. Slå blandningen över gratängen och sätt in allt i 200 graders ugn i cirka 45-50 minuter.

3. Stek skivor av lammstek i lika delar smör och olivolja. Krydda med stött rosmarin, salt och vitpeppar. Beräkna stektiden till 3-4 minuter på vardera sidan. Servera blandad grönsallad till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!