Lättlagat från ugnen

Ugnen är alla kockars bästa arbetsredskap. Modern matlagning på krogen går nästan alltid via ugnen. Hemma är vi inte lika snabba att använda ugnen till vardagsmaten. Här ändrar vi på det.

Övriga2008-04-10 00:00
Stockholm (TT Spektra) h



Ugnen förenklar matlagningen ytterst påtagligt. I det här receptet kan potatis, rotsaker och lök förberedas och bara rostas i ugnen tillsammans med korven när maten ska serveras.

Tänk på att morötter, rotselleri och palsternacka är hårdare än potatis och därför måsta skäras i mindre bitar än potatisen innan förvällning. Allt ska, med undantag för tomaterna, sättas in i ugnen och bli klart samtidigt.

Tomaterna delas i halvor och åker in i värmen efter halva tiden för att inte bli helt mosiga. Här kryddas maten med basilika, men det går även med timjan, rosmarin eller en blandning av kryddorna.



Helstekt falukorv

på grönsaksbädd

4 personer

600 g falukorv, rak modell

8 medelstora potatisar, fast sort

2 morötter

1 bit rotselleri

1 palsternacka

1 gul lök

1 rödlök

1 vitlök

3 tomater

1 kruka basilika

olivolja

salt

vitpeppar

1. Skala och skär potatisarna i klyftor. Skala och skär morötterna, rotsellerin och palsternackan i mindre bitar. Koka allt fem minuter. Slå av vattnet och sprid ut rotsakerna i en långpanna.

2. Skala och skär gul och rödlök i klyftor som blandas med rotsakerna. Skala och finhacka alternativt pressa över vitlöken. Ringla över olivolja. Krydda med basilika, salt och peppar.

3. Dra skinnet av korven och snitta den till drygt hälften. Pensla ytan med olja och stek allt i 200 graders ugn cirka 25 minuter. Efter halva tiden läggs tomathalvor i långpannan. Serveras med salladsgrönsaker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om