Lättlagat från två kulturer

De kommer från två delar av världen men samsas utmärkt på samma tallrik. Sydkinesisk biff med vitlök och nordafrikansk couscous med ingefära. Våga blanda mat från olika kulturer och du kan göra riktiga fynd. Här är ett.

Övriga2007-03-01 00:00
I södra Kina och inte minst Korea är man snabb att krydda med vitlök. Här tar vi rygg på den kinesiska kokkonsten och marinerar lättlagad lövbiff. Köttet får stå en kvart och dra för att få rätt smak. Under tiden kokas couscous i buljong och olja på vanligt vis. Couscousen blandas till sist med hastigt wokade grönsaker och färskriven ingefära.

Strimlad biff med het couscouspanna

4 personer

500 g lövbiff

2 gula lökar

1 vitlöksklyfta

1 purjolök

2 msk kinesisk soja

2 msk rapsolja

1 msk socker

svartpeppar

Till couscouspannan:

4 dl couscous

4 dl vatten

1 tsk kycklingfond

500 g frysta wokgrönsaker

1+1 msk rapsolja

1 msk färskriven ingefära

1 tsk flagad, torkad chili

salt

1. Strimla köttet ganska fint. Skala och skiva de gula lökarna. Skölj purjolöken (det är extra noga med just purjolök eftersom den kan innehålla jord) och strimla den ganska fint. Blanda kinesisk soja, rapsolja och socker i en skål. Pressa i vitlök. Vänd ner kött- och lökstrimlor och låt blandningen stå och dra 15 minuter.

2. Koka upp buljong, vatten och koncentrerad kycklingfond i kastrull. Tillsätt 1 msk rapsolja och couscousgryn. Rör om och låt dra under lock vid sidan av spisen cirka 5 minuter.

3. Hetta upp en wok- eller stekpanna. Snabbstek wokgrönsakerna med 1 msk rapsolja. Blanda grönsaker och couscous och smaka av med färskriven ingefära, flagad chili och salt.

4. Slå kött- och lökblandningen direkt i het panna och snabbstek under omrörning en dryg minut. Fördela couscouspannan på tallrikar och toppa med kött- och lökblandningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!