Lättlagad vardagsfisk

Panerad fisk med kall, kryddig sås passar bra när sommarvärmen väl sätter in. Vilken fisk man väljer är en smakfråga, men importerad hokifile har två fördelar. Den är billig och den hotas inte av utfiskning.

Övriga2007-06-07 00:00
Det blir allt svårare att hitta fiskar vars bestånd inte är hotade. Hokifile från vattnen utanför Australien finns fortfarande i sådan omfattning att vi kan äta den utan att få samvetskval. Fisken har vitt, fast kött och passar utmärkt till panering och stekning.

Den kalla såsen är smaksatt med ättika som ger skarp smak. Förr kallades såsen mycket riktigt för just skarpsås och var vanlig till såväl stekt fisk som kokt skinka.

Panerad hokifile med skarpsås

4 personer

600 g hokifile

3 msk vetemjöl

2 ägg

2 dl ströbröd

salt och vitpeppar

smör och olja till stekning

Till såsen:

1 hårdkokt äggula

1 rå äggula

1 tsk strösocker

1 kryddmått mald vitpeppar

1/2 tsk salt

1/4 krm senapspulver

1/2 tsk ättika, 24 procent

2 dl vispgrädde

1. Dela fisken i portionsbitar som vänds i vetemjöl. uppvispat ägg och ströbröd. Stek fisken i lika delar smör och olja. Salta och peppra lätt under stekningen.

2. Mosa sönder den hårdkokta äggulan tillsammans med en rå äggula, socker, peppar, salt och senapspulver i en skål. Tillsätt ättikan.

3. Vispa grädden till fast men inte alltför kompakt konsistens. Blanda ner grädden i ägg- och senapssmeten i omgångar. Smaka av. Skarpsåsen serveras alltid kall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!