Blandar man kidneybönor och kikärter på burk med lök, tomat och färska kryddor så trollas den trista burkkänslan bort. Tänk på att man även äter med ögonen och spara de finaste toppbladen på färska kryddor till garnering. Resten hackas fint och blandas i som vilken krydda som helst.
Röran med bönor, paprika, lök och tomat kan serveras till såväl pasta som ris, couscous, bulgur eller potatis.
och bönor
500 g gnocchi
1 msk olivolja + svartpeppar
1 burk kidneybönor, 400 g
1 burk kikärter, 400 g
1 röd lök
1 vitlöksklyfta
1 grön paprika
1 gul paprika
500 g krossad tomat
olivolja
1 msk konc. grönsaksfond
1 kruka färsk oregano
salt och vitpeppar
2. Koka pastan. Tippa upp pastan i durkslag och ruska bort allt vatten. Det är särskilt viktigt när pastan har hålrum. Avsluta med att ringla över en matsked olivolja och ta några tag med svartpepparkvarnen.
3. Fräs bönor, ärter, lök och paprika med olivolja i vid kastrull. Tillsätt krossad tomat och smaksätt med koncentrerad grönsaksfond. Låt blandningen puttra ett par minuter.
4. Spara de späda topparna på oreganoplantan till garnering. Hacka resten fint och använd som krydda i bön- och tomatröran. Salta och peppra. Lägg upp pastan, slå såsen delvis över och garnera med färsk oregano.