Lättlagad fräsare
Riktigt fina råvaror behöver inget överflöd av garnityr för att bli goda. Lägg pengarna på en fin köttbit och håll igen på tillbehören.
Att steka i både smör och olja är ett proffsknep som gör att fettet inte bränner lika lätt.
Fräsare
4 personer
600 g oxfile
smör och rapsolja
salt och vitpeppar
Till servering:
700 g potatis, fast sort
1 gul lök
persilja
rödvinssky (om man vill)
1. Förbered tillbehören. Persiljesmör består av smör, persilja, salt och peppar. Hacka samman allt i matberedare och ställ kallt i god tid. Rödvinssky är överkurs om än lättlagat. Koka upp en del rödvin och två till tre delar vatten. Smaksätt med koncentrerad kalvfond, salt och peppar. Färga skyn mörk med sojakulör och red av med maizena löst i vatten och sjud fem minuter. Skala och skär potatis i tärningar, hacka lök och stek samman i lika delar smör och rapsolja. Ta upp och håll varmt.
2. Putsa köttet och skär det i fyra skivor. Tryck ut skivorna lätt med handen. Värm en stekpanna rejält och tillsätt smör och olja. Så fort det tystnat i pannan läggs köttet i och värmen sänks till hälften.
3. Stek köttet ett par minuter på vardera sidan. Salta och peppra först efter det att köttet vänts.
4. Lägg upp pyttpotatis på varma tallrikar, fortsätt med kött, eventuellt lite sky och till sist persiljesmör. Garnera gärna med stora persiljekvistar och servera bums innan smöret hinner smälta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!