Lättbakad ostpaj fylld med Västerbottensost
Lätt att baka och god att äta med blandad sallad och gott bröd. Ostpaj fylld med lagrad ost, grädde och riven muskotnöt har en given plats på sommarens knytkalas och festbord.
För det första, pajskalet måste förgräddas en stund innan fyllningen tillsätts.
Först då har man grundat för en frasig botten. För det andra, ost innehåller salt.
Det gäller i synnerhet lagrad ost, vilket innebär att man måste vara mycket försiktig med extra salt.
Ostpaj med Västerbottensost
4-6 personer
Till pajdegen:
3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
5 msk kallt vatten
Till fyllningen:
3 dl crème fraiche
3 äggulor
4 dl riven Västerbottensost
2 msk vetemjöl
vitpeppar och riven muskotnöt
1. Arbeta samman degen någon timme i förväg. Mät upp mjöl direkt i matberedaren, lägg i smör eller margarin i klickar och kör samman till grynig deg. Avsluta med några matskedar iskallt vatten och kör samman till slät deg. Utan matberedare hackas ingredienserna samman direkt på bakbordet och knådas ihop för hand mot slutet. Låt degen vila i kylskåp någon timme innan utbakning.
2. Värm ugnen till 225 grader. Plocka fram en vid pajform och mjöla såväl bakbord som kavel. Tryck först ut degen med handen och kavla sedan ut den till en platta. Pajformen kläds med deg som får gå upp efter kanterna.
3. Förgrädda det tomma pajskalet mitt i ugnen under 10 minuter. Under tiden vispas fyllningen av crème fraiche, äggulor, riven ost och vetemjöl samman. Smaksätt med vitpeppar och mald muskotnöt.
4. Ta ut det förgräddade pajskalet och låt det svalna något innan fyllningen hälls i och allt sätt tillbaka i den varma ugnen. Grädda pajen till dess fyllningen stannat och fått fin färg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!