Lättare krogklassiker

Förr hade nästa alla restauranger schweizerschnitzel på menyn. Men i takt med att vi vill ha allt magrare mat har den fyllda schnitzeln seglat in i historien.

Övriga2006-08-10 00:00
Dubbla schnitzlar fyllda med ost och skinka, panerad i ströbröd och stekt i smör. Så skulle den klassiska schweizerschnitzeln göras. Tala om fettbomb. Men det går att göra schnitzeln mer anpassad till dagens krav.

Lägg en klick skinkost mellan skivorna och stek dem utan panering. Det blir så magert att man kan unna sig ett par helstekta potatisar till utan att behöva skämmas. Allt går dessutom att laga på cirka 15 minuter.



Mager schweizerschnitzel

4 personer

600 g fläskfile

4 msk skinkost (mjukost)

salt och vitpeppar

smör eller margarin till stekning

Till skyn:

3 dl vatten

1 1/2 msk koncentrerad kalvfond

1 msk maizena samt 1 1/2 msk vatten

salt och vitpeppar

1. Putsa fläskfilen fri från synligt fett och hinnor. Dela den i cirka 5 centimeter stora bitar, men se till att du får ut 8 bitar totalt. Ställ dem på högkant och banka ut till små schnitzlar.

2. Bred ut skinkosten på fyra av skivorna. Lägg resterande skivor ovanpå osten. Stek schnitzlarna varsamt på båda sidor. Salta och peppra. Stektiden brukar vara cirka 2-3 minuter på vardera sidan.

3. Koka upp vatten och kalvfond. Red av med maizena löst i lite vatten. Sjud skyn 5 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.

4. Slå en såsspegel av sky, lägg schnitzlarna i skyn och garnera med sallad och varma grönsaker. Bjuds med stekt potatis och gärna en citronklyfta att pressa över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!