Rött eller blått? Koalitionen eller Alliansen? Persson eller Reinfeldt? Årets riksdagsval närmar sig, och många har svårt att bestämma sig. Alla fagra ord i partiernas valmaterial räcker sällan till och även mediernas valbevakning kan ibland kännas svåröverskådlig. Det finns dock ett smart hjälpmedel för alla som är osäkra, nämligen internets testtjänster.
- Du får snabbt överblick om var du själv står i valets viktigaste frågor, säger Richard Ehlin på företaget It-maskinen, som utvecklat en av tjänsterna.
Din egen topplista
Grundtanken bakom internets valtester är enkel. Du går in på tjänsten och får läsa ett tjugotal olika påståenden, till exempel "Fastighetsskatten bör slopas". Dessa ska du ta ställning till genom att ange om du håller med eller inte - och i vilken grad. Hos flera av tjänsterna får du också ange hur viktig du tycker att frågan är.Datorn jämför sedan dina åsikter med de olika partiernas, och utifrån det får du reda på vilket parti som tycker som du. Ja, du får till och med se en topplista över vilka partier som ligger närmast dig, och vilka som ligger längst ifrån.
Om du är osäker på en fråga kan du som regel klicka på en länk för att få läsa mer och vad de olika partierna tycker.
Att skapa ett opartiskt test är alltid vanskligt, och alla partitester har därför tagits fram av olika experter. Antingen handlar det om politiska journalister eller om statsvetare. De har alltså plockat ut de viktigaste frågorna, analyserat vad partierna tycker - och sedan bestämt hur detta ska viktas för att på så sätt visa vad en person tycker.
Ingen slutgiltig sanning
Stig-Björn Ljunggren är en av de statsvetare som har varit med om att ta fram flera av valtesterna, och han menar att man kan lita på resultatet.- Om man gör testet ordentligt så är resultatet tillförlitligt.
Han tycker dock att det är viktigt att påpeka att testresultatet givetvis inte säger allt. Alla tester har koncentrerat sig på ett 20-tal olika politiska frågor, och det finns förstås många fler som är viktiga. Dessutom finns det aspekter som testerna över huvud taget inte tar hänsyn till, exempelvis de olika partierna regeringsduglighet. Även grundläggande ideologiska frågor saknas i testerna. I stället handlar det om handfasta sakfrågor.
- Du får inte den slutgiltiga sanningen, men det är en bra fingervisning, konstaterar Stig-Björn Ljunggren.
Och Richard Ehlin på It-maskinen poängterar att det är roligt att testa sig själv.
- Det blir kul med olika valfrågor, säger han
Just den här aspekten är inte alls oväsentlig i ett val där många känner både trötthet och apati. Och inte minst förstagångsväljare kan ha nytta av den vägledningen.
- Det är populärt bland ungdomar att testa sig själv, säger Stig-Björn Ljunggren.
Men även om tjänsterna känns ganska "unga" är upplägget gjort för att passa alla. Det ställs med andra ord inga krav på stora datorkunskaper. Det enda användaren behöver göra är att klicka på rätt svarsalternativ.
- Min farmor som är över 80 har testat och det gick bra, säger Richard Ehlin.