Musslan är ett tvåskaligt blötdjur och det är endast saltvattenmusslor som är intressant ur matsynpunkt. I likhet med alla andra skaldjur är de känsliga för värme och felaktig förvaring. Konserverade musslor klarar sig bra i burken så länge den inte är öppnad. När burken väl är öppnad ska innehållet betraktas som färskvara och hanteras därefter, det vill säga ätas mer eller mindre direkt.
Musselsallad
4 personer
400 g musslor i vatten
1 liten gul lök
1 knippa persilja
Till dressingen:
1 msk vinäger
3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta (om man vill)
1 krm salt
Till salladen:
1 huvud isbergssallad
4 mogna tomater
1/2 gurka
1 bit purjolök
citron
Till servering
1. Blanda dressingen och pressa i vitlöken. Låt musslorna rinna av i durkslag eller sil. Skala och finhacka den gula löken samt persiljan. Blanda musslor, lök, persilja och dressing i en skål. Ställ kallt en timme.
2. Strimla salladen, skär tomaterna i klyftor och gurkan i bitar. Avsluta med att strimla purjolök fint. Lägg upp i portionsskålar och fördela de marinerade musslorna med tillbehör över. Garnera med citron och servera med bröd.