Lätt att laga mat från Kina

Kinesiskt. Kinamat, säger vi västerlänningar och förväntar oss något strimlat i sötsur sås. Det är lika galet som att slå ihop europeisk och nordafrikansk matlagning och kalla den för något gemensamt namn. Kina är stort och matlagningen varierar stort mellan provinserna.

Övriga2007-03-08 00:00
Den mest grovhuggna indelningen av Kinas kök är i en syd- och en nordkinesisk lära. Den intressantaste skillnaden mellan dessa kök är att medan man i söder äter ris till maten är det vete samt i viss mån hirs, bovete och majs i norr. Det kantonesiska köket, det vill säga det kök som finns i regionen kring Hong Kong, är vanligast ute i världen. Köket präglas av finstrimlade och snabbstekta kötträtter men även milda, ångkokade fiskrätter. Mer fisk och skaldjur blir det om man tar sig norrut efter kusten till Fukien. Här serveras även mängder med olika soppor och det kan förekomma flera soppor i en och samma middag. Är man ute efter den bästa tänkbara sojan ska man söka sig till Fukien som anses ha de bästa sojahusen i hela Kina.

Sötsurt från Peking

Peking ligger i Honanregionen där kryddstark mat är vanlig. Från den här regionen kommer de sötsura såserna och många rätter är påtagligt kraftiga. Än mer kryddigt blir det i inlandsregionen Szechwan som har sin egen mycket aromatiska peppar med samma namn.

Med dessa regionala variationer i minnet inser man snabbt att våra kinakrogar blandar och ger ganska friskt från hemlandets olika kök och endast mycket exklusiva kinakrogar är regionerna trogna. Kryddningen är generellt ganska mild eftersom man insett att svenska smaklökar inte klarar alltför starkt kryddad mat.

Inga märkvärdigheter

Att laga kinesiskt inspirerad mat i Sverige är förhållandevis lätt. De flesta råvaror som behövs finns i vanliga affärer och det som inte finns kan man normalt bara hoppa över. Hur det än är måste man göra klart för sig att kinesisk matlagning i svenska kök mer handlar om inspiration än recepttrogen originalmat. Eftersom ytterst få av oss vet hur den äkta maten ska smaka får vi närma oss det spännande köket med viss ödmjukhet. Ett bra sätt är att ta rygg på de mer kända rätterna från våra kinakrogar och försöka förvalta erfarenheterna så gott det går. I det här fallet blir det några kända sydkinesiska kötträtter och en dessert som är lika god som felaktig. Det kinesiska köket har inga desserter om man med det menar söta rätter, puddingar eller liknande. Däremot kan man stoppa i sig en sötsak av något slag mitt under måltiden för att "byta smak" i munnen mellan olika rätter. Att avsluta med dessert är något typiskt västerländskt och att göra det med friterad banan och glass är inte det minsta kinesiskt. Men det kan inte hjälpas, så får det bli i alla fall och antagligen är protesterna ganska få när desserttallriken väl kommer på bordet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!