Lasagne från växtriket

Man behöver inte nödvändigtvis vara vegetarian för att äta mat som lagats utan kött eller fisk. En vegetarisk lasagne där grönsakerna tagit över scenen uppskattas av de flesta.

Övriga2007-05-24 00:00
Lasagnen är uppbyggd på samma sätt som vanlig lasagne, det vill säga med tomat- och grönsaksröra, vit mjölksås smaksatt med riven ost samt lasagneplattor. Resultatet blir en väldoftande och läckert krämig lasagne. Grönsaksröran kan även serveras som den är till pasta eller som fyllning på vegetarisk pizza. Är man förutseende dubblar mat satsen och lägger hälften i frysen.

Vegetarisk lasagne

4 personer

lasagneplattor

Till grönsakssåsen:

3 msk olivolja

3 gula lökar

1 purjolök

3 vitlöksklyftor

2 morötter

200 g champinjoner

2 paprikor

1 burk krossade tomater

3 dl vatten

2 dl vitt vin, eller vatten

1 grönsaksbuljongtärning

3 msk tomatpure

1 tsk timjan

1 tsk rosmarin

salt och peppar

Till ostsåsen:

3 msk margarin

3 msk vetemjöl

1 liter standardmjölk

3 dl riven ost

salt och peppar



1. Skölj, skala vid behov och hacka grönsakerna ganska fint. Bryn allt med olivolja i gryta. Krydda och tillsätt tomatkross, vin, vatten, tomatpure och buljongtärning. Låt allt sjuda sakta några minuter.

2. Fräs samman margarin och mjöl i kastrull. Späd med mjölk till slät sås. Låt såsen koka upp och sjuda fem minuter. Vänd ner riven ost och dra kastrullen från värmen. Smaka av med salt och peppar.

3. Varva grönsaksröra, ostsås och lasagneplattor några lager i ugnssäker form. Avsluta med ostsås. Grädda lasagnen 35 minuter i 200 graders ugn. Serveras med blandad sallad och bröd.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!