- Landstinget vet att man måste hyra in personal. Då tycker vi att man ska budgetera för det också, säger Lars Hedberg, ordförande för landstingsrevisorerna.
Ingen alls
Den uppfattningen har inte landstingets ekonomichef Stefan Svärdsudd.- Det vore att kapitulera. Målsättningen är att inte ha någon inhyrd personal alls, säger han.
Det är divisionerna primärvård, operation och medicin som har de stora kostnaderna för stafettläkare. Enligt de siffror revisorerna tittat på har divisionerna beräknat att den inhyrda personalen skulle kosta drygt nio miljoner kronor under 2006. Istället blev kostnaden nästan 77,2 miljoner kronor högre: 86,3 miljoner.
Varför underbudgeterar man den här kostnaden?
- Det är ingen underbudgetering, förklarar Stefan Svärdsudd. Hyrpersonal är inget som fullmäktige eller landstingsstyrelsen budgeterar för. Varje division har en egen budgetram och får avsätta resurser inom den.
När divisionerna inte lyckas hitta personal att anställa, måste de ta pengar från den ordinarie personalbudgeten för att finansiera sin hyrpersonal.
- Alla divisioner redovisar inte sina beräkningar. Därför visar de siffror revisorerna tittat på inte hela sanningen.
Restriktivitet
Landstinget ska använda bemanningsföretag med "stor restriktivitet". Det står i de gemensamma reglerna för 2006. Men verkligheten säger annat. Kostnaderna för inhyrd personal har dessutom ökat.Med den budgetmodell som landstinget använder faller kostnaderna för hyrd personal in under divisonernas allmänna underskott. Men landstinget säger sig ha koll på situationen.
- Det är dyrare att hyra personal än att anställa, och det genererar ett underskott, konstaterar Svärdsudd. Visst räknar vi med det, men det är upp till divisionerna att bestämma hur de vill göra.