Enligt en TT-artikel som gick ut till landets media under torsdagen, skulle det vara klart att landets landsting skulle ersättas av tio regioner, men att Ansvarskommittén skulle ha svårt att enas om hur indelningen ska se ut.
Inget av de påståendena stämmer enligt Tornberg som hänvisar till att kommittén lämnar sitt betänkande först den 28 februari 2007.
Sju till tio regioner
- Det kan bli sju till tio regioner och jag anser att vi från kommitténs sida så klart som det bara är möjligt ska förorda en tydlig regionsindelning. Ju vidare ramarna blir ju mer komplex blir processen menar han.
"Den fråga som orsakat (orsakar) spänningar i kommittén är den regionala indelningen och genomförande processen Den troliga kompromissen att regionerna får möjlighet att formera sin geografi (inom angivna ramar och bestämda kriterier) fram så att val kan ske 2010 och att staten första i början på nästa mandatperiod sätter länsgränserna. Länsgränserna ska då följa de nya regionkommunernas gränser. Det kan innebära att i de delar av landet som det inte bildats nya regionkommuner så kan länen innehålla fler län/landsting" skriver Tornberg i ett pressmeddelande.
Bättre samordning
Förre kommunalrådet i Luleå, Ulla Ölvebro är en av socialdemokraternas representanter i kommittén och hon anser liksom Tornberg att en sammanslagning av de fyra nordliga landstingen är att föredra.- När man ser hur man tänker formera sig i Mälardalen med stora starka regioner är det viktigt att vi här i norr blir starka. En stor norrlandsregion gör att vi får tillgång till många flygplatser, hamnar och ett bra skatteunderlag. Regionen blir starkare mot staten och vi kräver egen beslutsrätt och eget valt fullmäktige, menar Ölvebro.
I dag är de statliga myndigheterna uppdelade på 38 geografiska sätt. Med de nya regionerna ska alla myndigheterna, exempelvis, vägverket,banverket,skolverket jobba inom samma region och med det få stora besluts och samverkansfördelar.
Ansvarskommittèn består av 13 representanter från riksdagspartierna. Nästa sammanträde hålls den 15 januari