Hundpsykologer verkar nästan växa på träd numera. Men Susanne Hellman Holmström kan nog titulera sig som landets första kattpsykolog. Med en lång erfarenhet av katter gör hon i dag hembesök hos folk för att hjälpa dem med katter som har beteendestörningar.
- Många som ringer till mig gör det som en sista utväg innan de måste avliva sin katt. Men hittills har faktiskt inte en enda katt behövt avlivas av dem som sökt hjälp hos mig, säger hon.
- Oftast går det att förstå vad det är som orsakar att katten har beteendestörningar. Och det går att göra något åt det.
- Jag hade haft en bondkatt tidigare och trodde att jag visste hur katter var, men att skaffa Leo var som att skaffa ett helt annat djur, säger Ann-Mari Persson.
Full av upptåg, lek och bus som inte sällan blev till vilda bitlekar. Ann-Mari och hennes sambo sa att så fort han rör sonen Arthur, så är det slut.
- Men han är ju världens finaste och goaste katt också, så man tänjer lätt på gränserna, säger Ann-Mari.
Tålamodet tog ändå slut när Leo började attackera Arthur. Gränsen var nådd och de började leta nytt hem till Leo. Då fick Ann-Mari tips av sin syster om en kattpsykolog.
- Leo är ju en tonåring som vill att det ska hända saker, säger Susanne när vi träffar henne hemma hos Leo, Ann-Mari och lille Arthur.
- Han har verkligen blivit en annan katt, mycket mer harmonisk. Han kan fortfarande bitas lite ibland, men det har blivit en enorm skillnad på bara några veckor, berättar Ann-Mari.
Susanne Hellman Holmström menar att katter är missförstådda djur, som ofta är väldigt uttråkade.
Men även stress kan skapa problem hos katter och göra att de till exempel börjar kissa på fel ställen.
- Det handlar om att hitta grunden till problemet. Ett konstigt och onormalt beteende hos en katt är en signal på att något är fel i kattens miljö. Inte att katten själv är onormal.
Faktaruta/Vanliga kattproblem - och vanliga orsaker:
+ Katten kissar och/eller bajsar på fel ställen - det beror inte på att katten inte är rumsren men kan bero på att kattlådan är felplacerad, är för dåligt städad, har fel sorts sand. En katt som går runt och urinmarkerar kan också göra det för att den av någon orsak känner sig osäker i sitt revir, då gäller det att ta reda på varför.
+ Katten slåss med andra katter - katten är inget flockdjur, men kan fungera i grupp om det finns fri tillgång till mat. Att skaffa flera katter innebär inte alltid att katterna passar ihop och blir kompisar, kanske delar de bara upp hemmet i flera olika revir.
+ Aggressivitet och utfall - kan bero på stress av någon orsak, eller att katten är understimulerad och uttråkad.
+ Katten jamar och skriker på natten - kan bero på att den varit understimulerad hela dagen och helt enkelt blir pigg på natten. Kan också bero på ålderskrämpor.
+ Hastigt förändrat beteende - om kattens beteende förändras väldigt snabbt bör man söka veterinär, då finns ofta förklaringen i någon slags fysisk åkomma. Katten har kanske ont i magen, tänderna eller har fått högt blodtryck.
Faktaruta/Kattluckan en stressfaktor:
Att ge katten möjlighet att fritt kunna gå ut och in i huset kan ge katten en väldig frihet. Men det är inte alla katter som mår bra av en kattlucka. Enligt kattpsykologen Susanne Hellman Holmström är det att jämföra med att montera ned ytterdörren och ersätta den med ett draperi - och försöka sova gott om natten ändå. Många katter blir stressade av det faktum att andra katter också får fritt spelrum till deras revir och kan äta av deras mat. I värsta fall kan det resultera i att katten börjar urinmarkera sitt revir inomhus.
Bild 1: Full av bus. Katten Leo är bara åtta månader och fortfarande en rivig tonåring.
Bild 2: Sveriges första kattpsykolog? Susanne Hellman Holmström har på olika sätt arbetat med katter i hela sitt liv. I dag kallar hon sig kattpsykolog och hjälper kattägare att hitta orsaken till varför deras katter beter sig konstigt.
Bild 3: Hallå! Leo är nyfiken på det mesta.
Bild 4-5: Det nya klätterträdet är en del av åtgärdsplanen för att få Leo att bete sig trevligare. Längst upp i korgen älskar han att ligga.
Bild 6: Kvinnan som talar med katter. Susanne Hellman Holmström känner väl till kattens beteenden, och kallar sig kattpsykolog i dag. Anna Lefvert
Bild 7: Familjelycka? Efter bara ett par veckor fungerade Leo mycket bättre tillsammans med resten av familjen. Lille Arthur kan förhoppningsvis känna sig trygg i framtiden.
Anna Lefvert
//bilder: 7