Laga lätt mat till nyår

Nyårsmat. Lätt, fräscht och med tydlig festkänsla. Så ska en nyårsmiddag se ut. Glöm allt vad paradmiddagar med dagar av förberedelser heter. Den typen av festmat har sina rötter från tiden då värdfolket slapp stå i köket själva. Nu gör vi det enkelt för oss och dukar upp ett festbord med många små plockrätter.

Övriga2006-12-21 00:00
Plockrätter? Den som kan det här med matlagning vet att små delikatesser ofta tar längre tid än traditionell mat. Och visst, så är det om man med delikatesser menar examensarbeten för kallskänkor. Här gör vi betydligt enklare rätter, utan att för den skull göra avkall på det festliga.

Allt från buffe

Att duka fram en buffe är hur praktiskt som helst när det är en fest där den matlagningsansvariga själv ska sitta till bords. För hur kul är det att antingen tvinga hela festsällskapet att delta i något sorts kollektivparty med allt från potatisskalning till stekning och diskning när alla kommer i bästa festriggen? Med ett glatt gäng till bords är det inte heller roligt att avbryta allt med kommentaren att man ska ut och lägga upp varmrätten. Här är buffen helt perfekt. Ut med hela middagen från förrätt till dessert i ett huj och delta i årets sista fest utan känslan av att du försummar vare sig gäster eller matlagning.

Inled med krustader

Krustader är små färdiga formar av friterad deg som kan fyllas med snart sagt vad som helst. Förr var det alltid varm fyllning som gällde. I dag tummar vi på regeln och fyller dem med en mousse på avokado. Moussen smaksätts med färskpressad lime, både för smakens skull och för att motverka att moussen missfärgas. Fyll krustaderna med grovt hackad bladpersilja i botten så håller de sig frasiga längre. Skeda sedan på moussen och avsluta med en räka och en limesnitt. Det här är den känsligaste delen av buffen och trots att den ska ätas först bör den göras sist.

Exotisk kyckling

Kyckling till nyår låter kanske väl mycket budget, men prova att blanda kycklingen i en currystuvning smaksatt med lök och syrligt äpple. Rätten blandas med färsk ananas i bitar och serveras återfylld i halva ananasskal. Festligt och minst sagt annorlunda. Stuvningen ska vara varm när ananasskalen fylls. Om den sedan hinner svalna lite innan den äts spelar inte så stor roll eftersom den är lika god varm som ljummen. Till ananasrätten bjuds grönsallad, gärna flera sorter, och gott bröd. Duka med gaffel och sked.

Avslutningen är också exotisk, med panna cotta smaksatt med kokos. Allt serverat med färsk frukt och vispad grädde spetsad med finhackad färsk mynta.

Om man ändå vill hålla på det traditionella - prova en vin- och hollandaisegratinerad hummer spetsad med konjak. Trevlig helg!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!