Laga halloweenmat av pumpa

Halloween. Är det till att vara mörkrädd? Kanske du till och med är rädd för okända ljud i huset och närmast skräckslagen vid varje källarbesök? I så fall är det bäst att både låsa in sig i sovrummet och dra täcket över huvudet de närmaste dagarna. Nu vankas nämligen Sveriges nya helg - halloween.

Övriga2006-10-26 00:00
Höstens enda helgdag, Alla helgons dag, är på god väg att konkureras ut av halloween, som enligt amerikansk tradition alltid infaller den sista oktober, alltså inte samtidigt med vår allhelgonahelg. Åtskilliga har redan tagit till sig den nya helgen och firar halloween fullt i klass med irländare och amerikaner. Affärerna fylls med pumpor, både riktiga och kopior i plast och lera, samt alla tänkbara halloweentillbehör för den som vill fira ingående. Skulle marknadskrafterna helt få som de ville, skulle vi köpa på oss rekvisita som till ett mindre julbord.

Vår svenska Alla helgons dag är tänkt som en lugn helg vikt åt eftertanke och vördnad. Gravsmyckning har länge varit den huvudsakliga aktiviteten under helgen. Halloween har blivit långt mer kommersiell.

Ersätter Mickelsmäss

Längre tillbaka firades det ganska friskt på hösten. Mickelsmäss, den nästan avvecklade helgen då skörden skulle vara inne och djuren tillbaka från sommarbetet, var länge en av årets stora festhelger. Då träffades gårdens folk efter en sommar på olika håll. Bara det en orsak väl så god för att ställa till med fest.

Salig blandning

Det nya sättet att fira halloween är en salig blandning av kristna och hedniska traditioner. Det började på de brittiska öarna som något i stil med vår Mickelsmäss. Då tog man farväl av sommaren och tackade för allt den givit. Samtidigt hedrade man de döda och skrämde bort djävlar och andra otäckingar under mer eller mindre underliga former.

På Irland gröpte man ur kålrötter för att få lyktor. När delar av Irlands befolkning emigrerade till Amerika tog man med traditionen, även om kålrötterna byttes ut mot pumpor i det nya landet. Lyktorna utformades som otäcka huvuden, allt för att skrämma onda andar på flykten. I släptåg på allt hokus pokus följde en mängd lekar som alla gick ut på att spöka och skrämma sin omgivning.

Så mycket mer har egentligen inte hänt. Vi har en av årets stora blandhelger framför oss. Och, om man ska vara ärlig, känns det riktigt skönt med en helg mitt i höstrusket. Alldeles oavsett om det är religiösa, gamla hedniska riter eller mer världsliga marknadskrafter som håller i taktpinnen.

I paj och i ugn

Vad ska man då sätta på bordet vid ett riktigt halloweenfirande? Pumpa förstås, antingen det är i form av soppa eller paj. Men det finns fler alternativ än så. En grillad biff med ett smakrikt potatis- och rotsaksmos och kryddig salsa på vitlök och tomat är inte så dumt det heller. Bjud gärna en liten skål hemsyltad pumpa smaksatt med färsk ingefära till. Friskt, syrligt och gott i kombination med den kryddiga salsan.

Tjocka skivor av pumpa kan även ugnsbakas och serveras som alternativ till biffen. Se bara till att skivorna penslas med olja lite då och då så de inte blir torra och brända på ytan. Ugnsbakad pumpa kryddas enbart med salt, men kräver i gengäld en salsa eller annan stark sås för att komma till sin rätt på tallriken.

Pumpkin pie är ett måste i USA när det drar ihop sig till halloween. Här har vi inte samma tvångsmässiga förhållningssätt till pumpa utan tar ut svängarna med en paj där pumpa och hackade pekannötter samsas i pajskalet. Resultatet blir en mycket god paj som tillsammans med en klick vispad grädde blir en värdig avslutning på halloweenmåltiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!