I tider när vi tvingas spara och hålla nere alla tänkbara kostnader gäller det att tänka sig för redan i affären. Visst finns det mycket gott, lättlagat och bra på alla sätt och vis. Men vi får alltid betala för vår bekvämlighet. Ärtsoppa i tub kostar avsevärt mer än ärtsoppa som man kokar själv. Samma sak är det med all annan färdig mat. Väljer man i stället att laga själv har man redan kommit en god bit på väg i sina besparingar. Lägg sedan till att vi undviker de dyra köttbitarna och väljer billigare kött som exempelvis magert bogfläsk.
Som tredje steg använder vi bara cirka 50 gram kött och ungefär lika mycket skalade räkor per person. För att ingen ska gå hungrig från bordet fyller vi på med billiga grönsaker. Vitkål, lök, några champinjoner och paprika drygar ut och sätter smak. Den kinesiska vitkålsgrytan framstår som rena sparbössan. Bjud den med ris och eventuellt någon eller några färdiga såser, det finns minst tretton på dussinet, för den som vill smaksätta extra.
Korv är alltid bra att ta till när kassan och fantasin tryter. Därmed inte sagt att man måste servera den med förutsägbara makaroner eller potatismos. Prova med en kryddig tomatsalsa med lök, paprika och färsk timjan samt fluffig couscous. Korven kan delas i bitar och sättas på enkla träspett. Må vara att tekniken kommer från rätter där man har flera olika sorters korvar som ska fördelas rättvist mellan matgästerna, men korvspetten fungerar även med enbart enkel grillkorv.
Wokad kassler på thailändskt vis är en underbar rätt i all sin enkelhet. Namnet till trots går det bra att laga rätten i vanlig stekpanna. Här möts starka kryddor med paprika och andra grönsaker i en spännande mix. Om man wokar för flera personer, eller har en liten panna, bör man tillaga maten i omgångar. För mycket i pannan slutar med att den ?tappar fart? och ingredienserna blir mer kokta än wokade.
Låt sedan det färdigwokade vänta på öppet fat, alltså ingen övertäckning med folie eller lock som får ingredienserna att bli mjuka. När allt är klart är det bara att blanda med het sås och servera.
dan.strandqvist@ttspektra.se
Citat: ?Magen är mätt före ögat?
@källa:Danskt ordspråk
Nästa vecka: Nu är citrusfrukterna som bäst. Nästa vecka lagar vi bland annat citronkryddad kycklingsoppa med chili och pasta med citronfrisk sås.
Bild 1-2: Lågprisfest. Kinesisk vitkålsgryta är festmat till ?blodpuddingspris?. Här finns recepten för dig som vill äta gott och samtidigt ha hushållskassan näst intill orörd.
Foto: Dan Strandqvist
Bild 3: På spett. Trä upp korven, eller ännu hellre olika sorters korv, på spett och servera med kryddig salsa och couscous.
Foto: Dan Strandqvist
Bild 4: Wokad kassler. Wokad kassler med grönsaker och nötter är lättlagad festmat som man gör i en helt vanlig stekpanna.
Foto: Dan Strandqvist
Kinesisk vitkålsgryta
4 personer
200 g magert färsk bogfläsk
200 g skalade räkor
1/2 vitkålshuvud
1 röd paprika
1 grön paprika
2 gula lökar
1 purjolök
100 g champinjoner
2 msk riven ingefära
1 msk kycklingfond
3 dl vatten
några stänk tabasco
1 tsk fisksås (ersätter salt)
rapsolja
1. Strimla vitkålen fint. Skiva den gula löken, strimla purjolöken och skär paprikorna i mindre bitar. Små champinjoner delas på mitten, större skivas. Skala och riv ingefäran. Strimla köttet.
2. Stek vitkålen med olja i rymlig gryta. Rör i kålen då och då. Det är inte meningen att kålen ska bli mörk utan bara mjukna. Efter en stund tillsätts övriga grönsaker utom ingefäran och allt blandas om. Låt allt dra utan lock ett par minuter innan det lyfts över till en stor skål.
3. Slå ny olja i grytan och bryn köttet hastigt. Krydda med ingefära.
4. Slå tillbaka grönsakerna och rör om. Krydda med kycklingfond, tabasco och fisksås. Tillsätt vatten och lägg på lock. Låt grytan stå på låg värme under tiden riset kokar.
5. Strax före servering blandas räkorna ner i grytan. Smaka av om det behövs mer fisksås eller salt. Bjud grytan med ris och gärna extra kryddor i form av soja, tabasco eller rödpepparkryddan sambal oelek.
Korvspett med salsa och couscous
4 personer
500 g korv, gärna blandade sorter
rapsolja
träspett
Till salsan
1 gul lök
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul paprika
1 dl chilisås på tomatgrund
250 g krossade tomater
1 msk koncentrerad kalvfond
1 tsk timjan
maizena till redning
salt och svartpeppar
Till servering:
3 dl couscous
1. Skär korven i bitar som fördelas på träspett. Pensla med olja och stek korven i panna eller i 200 graders ugn.
2. Skär grönsakerna i mindre bitar. Fräs bitarna med olja i kastrull. Tillsätt chilisås och krossad tomat. Smaksätt med koncentrerad kalvfond och timjan. Låt salsan sjuda sakta några minuter. Red av med maizena till lätt ?simmighet? och sjud ytterligare några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
3. Blanda ner couscousen i kokande vatten. Tillsätt en knapp matsked olja och dra kastrullen från spisen. Låt couscousen dra under lock några minuter innan den fluffas upp med gaffel och serveras.
Kasslerwok
4 personer
400 g kassler
1 gul lök
1 röd paprika
1 grön paprika
1 zucchini
3 stjälkar blekselleri
75 g cashewnötter
3-4 msk thailändsk chilisås
1/2 msk koncentrerad kycklingfond
1 tsk thailändsk röd curry
vatten
rapsolja
1. Ta bort nätet och strimla kasslern. Ansa och skär grönsakerna i bitar.
2. Hetta upp en wok- eller stekpanna. När den är riktigt het tillsätts olja och grönsaker. Woka under omrörning någon minut.
3. Tillsätt kassler och cashewnötter. Woka någon minut till.
4. Mät upp thailändsk chilisås, tunna den med några matskedar vatten och rör ner den thailändska, röda curryn. Den som vill kan även tillsätta koncentrerad kycklingfond. Slå såsen i pannan och låt allt dra på eftervärmen någon minut. Om man wokar i litet kärl bör man laga maten i omgångar och lyfta över till en skål vid sidan. Avsluta med chilisåsen, curryn och fond som hettas upp med vattnet och hälls över woken före servering. Bjuds med osaltat ris och blandad grönsallad.
Spansk korv- och kikärtsgryta
4 personer
1 burk kikärter
4 chorizos, eller annan kryddstark korv
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 dl vatten
1/2 msk koncentrerad kalvfond
2 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
salt och svartpeppar
1. Skala och hacka löken. Fräs hacket med olivolja i kastrull. Lyft upp löken med hålslev.
2. Skär korven i bitar. Bryn bitarna i samma olja som löken. När korven fått lite färg pressas vitlöken över och den gula löken läggs tillbaka i kastrullen.
3. Slå i en burk avrunna kikärter, vatten och kalvfond. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver. Låt grytan sjuda utan lock några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. (TT Spektra)
//bilder: 4