Gedigen grundträning i all ära, avgörande för hur lyckosam resan blir i fädernas spår kan vara de sista dagarnas förberedelser. En stadig frukost på tävlingsdagen räcker inte långt när världens längsta skidlopp ska avverkas. Energidepåerna måste fyllas på långt tidigare både med vätska och rätt kost.
Det berättar Håkan Westin som numera verkar i kulisserna på Vasaloppet och servar elitåkarna.
Han arrangerar också Vasaloppsläger hemma i Sollefteå för motionärer som vill vässa form och teknik ytterligare. I år har den milda vintern saboterat skidträningen för många, men Håkan Westin säger att det finns många sätt att kompensera utebliven snöträning.
- Rullskidor kommer man långt på, den träningen ger ungefär samma effekt som vanlig skidåkning. Stavgång är också bra, liksom paddling.
Överkroppsträningen är viktig eftersom det är mycket stakning i Vasaloppet. Enligt Håkan Westin är det vanligt att framför allt tjejer glömmer att träna armarna tillräckligt.
Ladda med kolhydrater
Tre dagar före loppet är det dags att på allvar börja ladda batterierna med kolhydratrik kost som pasta, ris, potatis och gryn av olika slag. Det är också viktigt att dricka mycket, och för kvinnor som kanske inte är vana vid att äta så stora mängder kan det vara en god ide att komplettera med kolhydratrika sportdrycker.- Jag brukar rekommendera dem som kan att köra med vätskebälten för att också kunna fylla på under loppet, säger Håkan Westin.
Starten i Vasaloppet går redan klockan 8.00 på morgonen vilket betyder tidig uppstigning för de tävlande. Gröt, müsli med fil eller yoghurt, smörgåsar och fruktjuicer är bra att gå på även om aptiten för många inte brukar vara den bästa vid den tiden på dygnet.
För en motionsåkare väntar en närmare tio timmar lång kraftansträngning och för att inte krafterna ska ta slut före Mångsbodarna gäller det att fylla på längs vägen. Det är drygt en mil mellan kontrollerna där det i vanlig ordning serveras blåbärssoppa, buljong, vatten, sportdryck, bullar och bananer. Håkan Westin rekommenderar minst två muggar vid varje kontroll, gärna både vatten och blåbärssoppa.
"Blir som tokiga"
Hur väl man laddat inför loppet, både vad gäller grundträning och föreberedelserna de sista dagarna, brukar visa sig ganska snart. Tävlingen startar visserligen i maklig takt eftersom trängseln är stor, men det gör också att mycket frustration och oförbrukad energi hinner lagras i kroppen. Efter cirka två mil brukar det lossna och då är det lätt att tempot skruvas upp och åkarna helt enkelt kör slut på sig.- Folk blir som tokiga, många har spärrtiderna fasttejpade på stavarna för att inte riskera att komma för sent. Dessutom jagar många en bra sluttid och hoppar hellre över drickakontrollerna för att inte tappa 50 placeringar, berättar Håkan Westin med ett skratt.
Efter loppet gäller förutom vila att snabbast möjligt få i sig något för att kroppen ska återhämta sig.
Russin, en banan eller lite choklad är bra att ha till hands i ryggsäcken. Värme är också viktigt och trots en enorm logistisk utmaning brukar det gå relativt smidigt få tillbaka sina överdragskläder.