Vid grillning av kött ska gallret hettas upp så att det ger ett fint mönster vid grillningen. När det gäller fisk är det raka motsatsen som gäller. Tänd grillen men låt grillgallret stå vid sidan av. Pensla gallret lätt med matolja och lägg på fisken vid sidan av glödbädden. Lyft in och fäst gallret med fisken över glöden. Lyft av gallret vid vändning så du utan risk för brännskador kan lossa fisken med vass kniv (om den trots allt fastnat). Ha en kraftig borste till hands så du lätt kan rengöra gallret vid vändningen av fisken. Slarvar man och lägger fisken i fastbrända rester så sitter den som berget när den ska lyftas över till tallrik.
Ett annat knep är att alltid grilla skinnsidan sist, då spelar det mindre roll om fisken fastnar eftersom skinnet ändå kastas.
Grillat i gryta och ugn
Fransk fiskgryta på grillen kanske inte är riktigt sant. Grytan kokas inne på spisen men fisken, i det här fallet marulk, grillas och läggs i först mot slutet. Att blanda tekniker som koka, steka och grilla är proffsens sätt att skapa spänning på tallriken. Hemma är det kanske inte alltid lika lätt, men prova gärna med den här franska fiskragun som är underbar att njuta en sommarkväll.Grillad fisk för stora sällskap kan ha sina sidor. Arbetet blir lätt svettigt och utsatt inför en förväntansfull publik. Genom att vända fisken i kryddad olja och försteka i ugn blir grillningen mer en show och sista uppvärmning inför serveringen. Servera gärna fisken med tandooriyoghurt som förenar vår grillkultur med det indiska köket.