Läckert med kycklinglever

Lever är typisk "antingen eller" mat. Antingen älskar man att äta lever, eller också gör man allt för att slippa se den på tallriken.

Övriga2008-02-07 00:00
Stockholm

(TT Spektra)

Leverstuvning är antagligen det vanligaste sättet att tillaga lever. Har man svårt för den typiska leversmaken men ändå vill prova en leverstuvning kan man utgå från den milda kycklinglevern. Den finns att köpa fryst och här kan allt tillagas direkt i pannan utan särskild förkokning i buljong. Snabbt och enkelt med andra ord. Kycklinglever smaksätts med rödlök, färska champinjoner, grädde, rött vin och inte minst vitlök. Resultatet blir en festmåltid även för de som normalt rynkar på näsan åt leverrätter.

De flesta tillbehör passar till kycklinglever. God potatismos uppvispad med varm mjölk till riktigt fluffig konsistens är kanske det godaste att bjuda till. Enklast är det med ris eller couscous.

Stuvad kycklinglever

4 personer

500 g kycklinglever

1 rödlök

100 g färska champinjoner

smör

1 dl vatten

1 dl rödvin

1 dl grädde

1 msk kalvfond, koncentrerad

salt och peppar

maizena och vatten till redning

sojakulör

salt och peppar

1.
Tina kycklinglevern så pass att den kan delas i bitar. Skiva champinjoner och rödlök. Bryn levern med smör i stekpanna med höga kanter alternativt någon form av plateau (låg och vid kastrull) eller traktörpanna.

2. Tillsätt lök och svamp. Låt allt fräsa samman. Tillsätt vatten, rödvin och grädde. Smaka av med koncentrerad kalvfond, salt och vitpeppar. Red av med maizena löst i vatten till lätt stuvning. Låt allt koka upp och sjuda några minuter. Färga med sojakulör till mörk, fyllig färg. Servera med ris eller potatispure samt gärna en blandad grönsallad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!