Kyckling med indisk smak

Kycklingfile har många fördelar. Köttet säljs ofta till extrapris, det är lättlagat och uppskattat. Men smaken är nära nog obefintlig. Ska kycklingfile vara gott gäller det att våga krydda.

Övriga2007-09-06 00:00
Tandoorikyckling är en indisk specialitet som lagas i speciella lerugnar. Här gör vi det rejält enkelt för oss och köper färdig tandoorikrydda och steker i vanlig panna. Äkta blir det inte, men gott och lagom exotiskt för att överraska familjen.

Tänk på att färdiga kryddmixer kan vara väldigt salta. Här skiljer det sig mellan olika tillverkare så bästa rådet är att krydda måttligt och vänta med salt till kycklingen är stekt och går att smaka av.

Kall ingefärssås passar till snart sagt alla kryddstarka rätter antingen det är kött, fisk eller vegetariskt. Här får ingefäran sällskap av vitlök och finhackad färsk koriander.

Tandoorikryddad kycklingfile med kall ingefärssås

4 personer

600 g kycklingfile

1 msk tandoorikrydda

rapsolja till stekning

salt och vitpeppar

Till ingefärssåsen:

2 dl mager crème fraiche

2 msk lättmajonnäs

1 1/2 msk fint riven eller hackad färsk ingefära

1 vitlöksklyfta

2 msk fint hackad färsk koriander

ev. salt och vitpeppar

1. Skala och riv alternativt finhacka färsk ingefära. Blanda med crème fraiche, majonnäs och en pressad eller hackad vitlöksklyfta. Låt stå en stund i kylen. Smaka av med salt och vitpeppar före servering.

2. Dela kycklingfileerna på längden. Två till tre bitar per file brukar vara lagom. Lägg bitarna i en plastpåse och pudra över tandoorikrydda. Håll igen och ruska påsen så kryddblandningen fördelas jämt på kycklingbitarna.

3. Stek kycklingbitarna med rapsolja i medelvarm panna. Ruska och rör i pannan så köttet blir stekt runt om. Efter 3-4 minuter brukar köttet vara genomstekt, men kolla först innan köttet lyfts ur pannan. Garnera med koriander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!