Namnet broiler sopades bort och ersattes med kyckling. Stora butiker installerade grillugnar och så blev det fart på affärerna igen.
Färsk kyckling
Långt in på 80-talet var det snudd på omöjligt att hitta färsk kyckling i handeln. Råvaran ansågs vara för känslig för att klara handelns krav på hållbarhet. Sanningen var snarare att handeln inte såg någon marknad för färsk kyckling, i synnerhet som den frysta både var enkel att hantera och lätt att sälja. Hur det gick vet vi alla. I dag ligger färsk kyckling på första parkett i köttdisken - men inte hel utan flådd, styckad och benfri.Napoleons frukost
Det franska kökets kycklinggrytor är mustiga och goda. Kyckling Marengo, rätten som påstås ha sett dagens ljus för första gången inför slaget på samma plats den 14 juni 1800, ska egentligen innehålla mer än vad som ingår i receptet här intill. När Napoleon åt rätten för 200 år sedan ingick även kräftor och friterat ägg. Dessutom åt karln grytan till frukost!Grunden i kyckling Marengo är vinkokt kyckling med tomat, vitlök och champinjoner. Efter förberedande bryning av köttet lägger vi allt i en lergryta. Sedan är det bara att stoppa in grytan i ugnen och ägna sig åt något annat en dryg timme. Enklare kan det knappast bli att laga historisk mat.
Fransk kycklinggryta med svamp, lök och bacon är en klassiker. Bonne Femme brukar fransmännen kalla kombinationen av lök, svamp och bacon antingen den bjuds med kyckling eller annan fågel.
Om Napoleons kycklinggryta känns för krigisk eller den franska för påkostad kan man laga både fredligare och enklare kycklingrätter med äpplen eller som amerikansk stuvning.