Kryddig vardagsmat

Hur skulle vi klara oss utan korv? När fantasin är som bortblåst framstår korvpaketet ofta som räddaren i nöden. Men i stället för vattenkokta makaroner och ketchup kan man sno ihop en kryddig kålstuvning ungefär som i Tyskland.

Övriga2008-01-10 00:00
Stockholm (TT Spektra)Alla som rest i Tyskland vet att de är som tokiga i sina kålrätter. Vitkålen är billig, lättlagad och god förutsatt att man vågar vicka på fler kryddburkar än salt och peppar. Mald kummin förekommer ofta i tyska maträtter så varför inte ta rygg på dem som kan det där med vitkål och kumminkrydda stuvningen. Blandar man kålen med strimlad lök och gärna en eller ett par vitlöksklyftor blir det rena helgmaten. Då med olika, välkryddade korvar som tillbehör. Här väljer vi vardagslinjen och serverar lättstekt falukorv och kokt potatis till. Inte dumt det heller.

Kumminstuvad vitkål

4 personer

1/4-1/2 vitkålshuvud

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk rapsolja

3 dl mjölk

1/2 tsk nystött kummin

1 tsk koncentrerad

kycklingfond

salt och vitpeppar

maizena till redning

Till servering:

stekt korv

kokt potatis

blandad grönsallad

1.
Ta bort fula täckblad och rotstocken från vitkålen. Skala den gula löken. Riv vitkål och lök ganska fint. Matberedare är perfekt hjälpmedel.

2. Koka kålen ett par minuter i lättsaltat vatten. Låt den därefter rinna av i durkslag. Slå bort vattnet och sätt kastrullen på spisen. Slå i olja och fräs den gula löken lätt. Vänd ner kålen och pressa i vitlök. Tillsätt mjölk, kummin och kycklingfond. Koka upp, red av med maizena löst i vatten och sänk värmen. Sjud stuvningen ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Servera stekt korv, kokt potatis och grönsallad till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!