Kryddig pasta med pesto

Basilika har på några årtionden slagit rot i den svenska matlagningen. I dag är det fullt normalt med färsk basilika i vardagsmat. För 20 år sedan visste vi knappt hur kryddan såg ut.

Övriga2006-09-28 00:00
De aromatiska basilikabladen ingår i den italienska kryddblandningen pesto. Förutom basilika ingår även parmesanost, vitlök, pinjenötter, olivolja och peppar. Resultatet blir en grön, ganska oljig blandning med stark basilikasmak. Italiensk kockar hävdar att pesto måste göras för hand i mortel. Att det går lika bra med mixer eller matberedare vill man inte riktigt tro. Men så är det nog i alla fall. Kryddblandningen kan användas till mycket mer än pasta. God i dressingar, till kötträtter eller i pajer eller på pizzor.

Pasta med pesto och bacon

4 personer

1/2 kg pasta, helst någon form av skruvar som binder såsen

2 msk olivolja

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

300 g bacon

4 msk pesto

2 dl matlagningsgrädde

salt och svartpeppar

2 tomater

1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Eftersom såsen och pastan ska blandas ihop bör man välja en pasta som binder sås, skruvar eller snäckor exempelvis.

2. Skär baconskivorna i små bitar.

3. Skala och hacka den gula löken. Fräs löken lätt i olivolja utan att den får färg. Pressa i vitlök och tillsätt bacon. Rör om och fräs ett par minuter. Blanda ner pesto, grädde och låt allt sjuda sakta några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

4. Slå upp den färdiga pastan i durkslag och låt den rinna av. Tänk på att pasta som binder sås också binder vatten. Ruska ordentligt och rör om med en träsked så inte vattnet följer med på tallrikarna och gör rätten blaskig.

5. Häll tillbaka pastan i kastrullen och slå pestosåsen över. Rör och slå upp i skål eller djupa tallrikar. Garnera med lite tärnad tomat och ett blad basilika om man har. Serveras omedelbart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!