Kräm med rätt struktur

Förr var det vanligt med hemlagad kräm och mjölk som efterrätt eller mellanmål. I dag är kräm något vi i bästa fall köper färdig i affären. Så har kunskapen om hur man kokar en riktig kräm också nära nog gått förlorad.

Övriga2007-10-11 00:00
Förr kokades kräm på frukt som legat någon dag för länge i fruktskålen eller fallfrukt som inte hunnit bli helt förstörd. För att få just krämig konsistens måste frukten koka sönder. Vill man ha lite tuggmotstånd kvar i krämen, vilket är supergott, ska man vänta med en del av frukten till sista stund.

Hemlagad äppelkräm med kanelsmak är en lika god som lättlagad variant. Bäst smakar krämen om man använder syrliga äpplen.

Äppelkräm

4 personer

4-5 syrliga äpplen

5 dl vatten

1 1/2 dl strösocker

1 bit hel kanel

1 1/2 msk potatismjöl

1 msk citronsaft



1. Koka upp socker och vatten. Skala, dela och kärna ur äpplena. Skär frukten i klyftor. Lägg klyftorna i sockerlagen tillsammans med kanelen. Koka äppelklyftorna nätt och jämnt mjuka.

2. Ta upp drygt hälften av äppelbitarna med hålslev och lägg dem i en skål. Fortsätt att koka krämen några minuter så att frukten som är kvar kan vispas sönder.

3. Lös potatismjölet i några matskedar kallt vatten och rör ner blandningen. Ge krämen ett uppkok, men inte mer. Ställ krämen att svalna. Ta upp kanelbiten och tillsätt citronsaften. Tillsätt de hela äppelbitarna. Kyl och servera med mjölk. Vill man göra krämen extra lyxig bjuds den med små mandelbiskvier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!