Främmande rätt
Pizza på kräftbordet låter som en kulturkrock av värsta slag. Och, visst är det en främmande rätt som tränger sig in, men den som kan sin svenska husmanskost vet att kombinationen tomat och dill smakar som, just det, kräftor. Här bakar vi panpizza, det vill säga den amerikanska pizzamodellen med mjuk uppjäst botten, och undviker att krydda tomatsåsen med oregano. Lite timjan får räcka, sedan är det torkade dillfrön som får spela förstafiolen. Tänk på att den lagrade västerbottenosten är ganska salt, så undvik att salta pizzasås och deg.Egen lag
Perfekta kräftor i god lag är en delikatess, och det går att komma långt med ett paket frysta kräftor också. Mycket av smaken sitter i lagen, och lägger man över kräftorna i ny lag med god smak och sälta blir resultatet förvånansvärt bra. Se bara till att komma igång i tid. Tina kräftpaketet så pass att kräftorna går att plocka i sär. Lägg dem i en stor sil och spola dem i kallt vatten. Lagen ska hinna kallna innan kräftorna får hoppa i och sedan ska allt stå kallt minst tio timmar, men gärna ett dygn för att smaken ska hinna sätta sig.Den nya lagen kokas med färsk krondill. Men, lika viktigt som att lägga i dillen är det att ta bort den i tid. Så snart lagen tas av spisen ska den urkokta dillen plockas bort. Får den ligga kvar blir lagen kraftigt besk. När lagen svalnat hälls den över kräftor som varvats med ny fräsch krondill.
På västkusten är det vanligt att man ersätter de traditionella insjökräftorna med havskräftor. Se bara till att havskräftorna är kokade innan de hamnar på bordet. Till skillnad från alla andra skaldjur är nämligen havskräftan rödrosa hela tiden, det vill säga även som levande eller rå. Även stora nyfångade räkor är ett trevligt inslag i kräftfesten.