Köttfärs med variation

Färsrätter. Få råvaror är så användbara som köttfärs. Ändå blir det samma gamla köttfärssås och pannbiffar av nästan all köttfärs som säljs. Nu ändrar vi på det antingen det stannar vid aromatisk köttfärs till pasta, hemlagad kebab eller gammaldags kålpudding.

Övriga2007-01-11 00:00
Vän av ordning frågar sig säkert vad det är för skillnad på köttfärssås och aromatisk köttfärs. Båda serveras ju som köttfärssås till pasta. Men, köttfärssås är ett hopkok med tomater, lök och kryddor medan den aromatiska köttfärsen är torrare, kryddigare och spetsad med rött vin. Som gjord att toppa med färskriven parmesanost och njuta med ett glas fylligt rödvin om tillfället medger. Och viktigast av allt, låt ketchupen stå kvar i skåpet. Till den här sortens pastarätter har den inget på bordet eller än värre på tallriken att göra.

Rena sparbössan

Kålpudding är husmanskost som ger god ekonomi. Några hekto köttfärs räcker till flera personer förutsatt att man bjuder kokt potatis och grönsaker till. Bästa resultatet får man med enbart fläskfärs. Tyvärr har många fastnat i nötfärsfällan med torra färsrätter som följd. Ren nötfärs ska man ha till hamburgare, men sedan är det stopp. Alla färsrätter med ströbröd på ingredienslistan blir bättre med minst 30 procent fläskfärs. Köttbullar och kålpudding blir överlägset godast med enbart mager fläskfärs. Kålen strimlas och får mjukna med fett i stor kastrull. Färsen smaksätts med hackad lök, salt och vitpeppar. Fördela färsen i ugnsfast form och lägg kålen överst. Slå på buljong och grädda allt i medelvarm ugn. Kålpudding är mat som kan lagas i stora omgångar där överskottet åker direkt in i frysen.

Grekiska järpar

Vanliga köttfärsjärpar är i praktiken köttbullar på längden. Inte speciellt upphetsande i smaken men okej om man vill ha mat med neutral smak. Den grekiska varianten med massor av kryddor har ett helt annat bett och tycker man om kryddor och inte minst vitlök är valet lätt. Här är det en salig blandning av kryddor men slutresultatet smakar bra förutsatt att man älskar vitlök.

Järparna formas lätt med sked och kupad, fuktad hand. Ta fram en liten skål med vatten att blöta hand och sked i. Forma en klick köttfärs med skeden i den lätt kupade handen. Låt skeden "glida" in mellan hand och färs ett par gånger varvid färsen rullar runt i handen och en järpe bildas. Med lite träning går det arbetet med rekordfart.

Kavlad kebab

Normalt sett är det svårt att forma köttfärs till lövbiffstunna sjok. Men med hjälp av brödkavel och bakplåtspapper går det att fixa. En bit bakplåtspapper läggs på arbetsbänken, klicka på färs och lägg på ett nytt papper. Kavla och dra bort det översta pappret.

Med hjälp av papperet lyfts färsen ner i stekpannan. Efter några sekunder släpper papperet och det kan lyftas bort. Vänd köttet och stek hastigt på andra sidan.

Sedan är det bara att strimla köttet och lägga det i pitabröd tillsammans med grönsaker och valfri sås.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!