Köttfärs i snabb gryta

Traditionella grytor är inget man lagar när tiden är knapp. Grytor av köttfärs och förkokta bönor är undantaget. De behöver bara några minuter på spisen och är goda med pasta eller, som här, med hemlagat potatismos.

Övriga2008-01-31 00:00
Stockholm (TT Spektra)

Eget potatismos är något helt annat än det man köper i pulverform. Välj mjölig potatis, gärna King Edward eller mandelpotatis om den finns att få tag på. Potatisen mosas med elvisp och fluffas avslutningsvis upp med kokande mjölk som vispas i. Hur gott som helst och perfekt till köttfärsgryta liksom andra grytor med helt kött.

Färdiga bönor har öppnat helt nya möjligheter för vardagskocken. Det som förr tog dygn av blötläggning och varsamt kokande är numera bara ett burklock från färdig produkt. Visst får man betala för bekvämligheten, men bönor är fortfarande en billig proteinkälla antingen man äter dem till, eller istället för, kött.



Snabb köttfärs- och böngryta med potatismos

4 personer

500 g köttfärs

2 gula lökar

300 g bönor

2 msk konc. tomatpure

1 vitlöksklyfta

1 msk konc. mörk oxfond eller
1 tärning oxbuljong

3 dl vatten

salt och peppar

maizena till redning

smör eller rapsolja

Till servering:

1 kg potatis, mjölig sort

2 dl mjölk

1 msk smör (om man vill)

salt och vitpeppar

1. Skala och hacka de gula lökarna. Bryn köttfärsen i rapsolja eller smör i en gryta. När färsen är grynig tillsätts löken och allt får steka samman ytterligare någon minut.

2. Tillsätt avrunna bönor, tomatpure, fond eller buljongtärning, vatten och en hackad eller pressad vitlöksklyfta. Koka upp, red lätt med maizena och sjud sakta i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Skala, dela och koka potatisen mjuk. Värm mjölken. Slå bort vattnet och mosa potatisen med elvisp. Blanda i mjölken i omgångar och avsluta med en smörklick, salt och peppar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!