Färdiga bönor har öppnat helt nya möjligheter för vardagskocken. Det som förr tog dygn av blötläggning och varsamt kokande är numera bara ett burklock från färdig produkt. Visst får man betala för bekvämligheten, men bönor är fortfarande en billig proteinkälla antingen man äter dem till, eller istället för, kött.
Snabb köttfärs- och böngryta med potatismos
4 personer
500 g köttfärs
2 gula lökar
300 g bönor
2 msk konc. tomatpure
1 vitlöksklyfta
1 msk konc. mörk oxfond eller
1 tärning oxbuljong
3 dl vatten
salt och peppar
maizena till redning
smör eller rapsolja
Till servering:
1 kg potatis, mjölig sort
2 dl mjölk
1 msk smör (om man vill)
salt och vitpeppar
1. Skala och hacka de gula lökarna. Bryn köttfärsen i rapsolja eller smör i en gryta. När färsen är grynig tillsätts löken och allt får steka samman ytterligare någon minut.
2. Tillsätt avrunna bönor, tomatpure, fond eller buljongtärning, vatten och en hackad eller pressad vitlöksklyfta. Koka upp, red lätt med maizena och sjud sakta i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
3. Skala, dela och koka potatisen mjuk. Värm mjölken. Slå bort vattnet och mosa potatisen med elvisp. Blanda i mjölken i omgångar och avsluta med en smörklick, salt och peppar.