Korv med rotsaker

Kokt falukorv med pepparrot kan bjudas på roligare sätt än med massor av vit mjölksås. Prova att buljongkoka korven med rotsaker och bjud den med färskriven pepparrot på toppen.

Övriga2007-10-11 00:00
Pepparrot har använts i matlagning ända sedan 1100-talet. Från början odlades pepparrot i sydeuropeiska klosterträdgårdar. I takt med klostrens utbredning norrut följde pepparroten med. Den heliga Hildegard von Bingen, som levde 1100-talet, var den första som beskrev pepparroten i sina botaniska skrifter.

I dag använder vi pepparrot till smaksättning av såser, till kokt kött och vissa kokta fiskar. Här använder vi raspad pepparrot som garnityr till en nyttig korvgryta med rotsaker. Fettsnål, smakrik och lättlagad.

Buljongkokt falukorv med rotsaker och pepparrot

4 personer

600 g mager falukorv

8-10 potatisar

2-3 morötter

1 bit palsternacka

1 bit rotselleri

1-2 gula lökar

1-2 msk olivolja

1 tärning grönsaksbuljong

1 krm timjan

1 lagerblad

5 kryddpepparkorn

salt

persilja

riven pepparrot



1. Dra skinnet av korven och dela den i åtta skivor. Skala potatis, morötter, palsternacka, rotselleri och gul lök. Dela potatisarna på mitten, skär morötterna i bitar, rotselleri och palsternacka i små tärningar och hacka löken.

2. Fräs lök och grönsaker med olivolja i rymlig kastrull. Slå på vatten så det täcker och lägg i en tärning grönsaksbuljong. Krydda med timjan, lagerblad och kryddpepparkorn. Sjud under lock till dess rotsakerna är nästan mjuka.

3. Lägg i korvskivorna och låt allt sjuda ytterligare 3-4 minuter. Smaka av med salt. Lägg upp i skål eller servera direkt ur kastrullen. Garnera varje korvskiva med riven pepparrot. Persilja ger rätten färg inför serveringen. Extra pepparrot bjuds i skål vid sidan om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!