I dag använder vi pepparrot till smaksättning av såser, till kokt kött och vissa kokta fiskar. Här använder vi raspad pepparrot som garnityr till en nyttig korvgryta med rotsaker. Fettsnål, smakrik och lättlagad.
Buljongkokt falukorv med rotsaker och pepparrot
4 personer600 g mager falukorv
8-10 potatisar
2-3 morötter
1 bit palsternacka
1 bit rotselleri
1-2 gula lökar
1-2 msk olivolja
1 tärning grönsaksbuljong
1 krm timjan
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
salt
persilja
riven pepparrot
1. Dra skinnet av korven och dela den i åtta skivor. Skala potatis, morötter, palsternacka, rotselleri och gul lök. Dela potatisarna på mitten, skär morötterna i bitar, rotselleri och palsternacka i små tärningar och hacka löken.
2. Fräs lök och grönsaker med olivolja i rymlig kastrull. Slå på vatten så det täcker och lägg i en tärning grönsaksbuljong. Krydda med timjan, lagerblad och kryddpepparkorn. Sjud under lock till dess rotsakerna är nästan mjuka.
3. Lägg i korvskivorna och låt allt sjuda ytterligare 3-4 minuter. Smaka av med salt. Lägg upp i skål eller servera direkt ur kastrullen. Garnera varje korvskiva med riven pepparrot. Persilja ger rätten färg inför serveringen. Extra pepparrot bjuds i skål vid sidan om.