Körkort inför rätta

Övriga2006-02-23 00:00


I mitt hemlän blev nästan 900 bilister i fjol föremål för ett så kallat körkortsingripande. Det vill säga, de fick ett brev från länsstyrelsens körkortsenhet med beslut om att körkortet skulle återkallas.

Men nästan var tredje lyckades genom väl genomförd argumentation få spärrtiden halverad eller omvandlad till endast en varning.

Det lönar sig alltså att snacka för sitt körkort.

Fast det är inte svårt att se, att den som har råd att anlita en bra jurist eller själv har förmågan att formulera sig väl, också har större förutsättningar att "rädda" sitt körkort. Och den som har ett bra och välbetalt jobb kan ju alltid hävda att han eller hon har större behov av körkortet än den som har ett lågavlönat jobb. För det är just det "oundvikliga" behovet av körkortet som är det tyngsta argumentet om man vill påverka handläggarna på länsstyrelsen. Det biter också bäst om man dessutom vill överklaga till länsrätten, kammarrätten och i sista hand regeringsrätten.

Jo, förresten, det finns en relativt lågavlönad yrkesgrupp som nästan alltid kommer lindrigare undan - yrkeschaufförerna. Trots att de, om några, borde kunna trafikreglerna, veta vad som gäller i trafiken och inse konsekvenserna av ett indraget körkort. Ärligt talat, borde inte en yrkeschaufför snarare ha ett hårdare straff än andra?



Förlåt, nu gjorde jag misstaget som nästan alla gör - kallade körkortsingripandet för ett straff. Det är det inte.

Böterna du får för exempelvis en fortkörning, som är den i särklass vanligaste orsaken till att körkortet återkallas, det är det formella straffet. Att du sen också blir av med körkortet är en "trafiksäkerhetsåtgärd". Fast alla bilister betraktar förstås körkortsingripandet som det verkliga straffet.

Så varför är det inte så? Och varför ska man kunna "pruta" på körkortsingripandet men inte på böterna?

I dag finns det inte en chans att som bilist snacka sig ur ett polisingripande. Har du kört för fort så är böterna precis lika stora för alla. För yrkeschaufförer och vårdbiträden likväl som för bankdirektörer och regeringsledamöter. Och skälet är just att inte ge minsta svängrum för den som kan konsten att snacka. Det skälet borde väl gälla även körkortsingripandet?

Egentligen är det ju rena snurren att två separata rättsliga instanser hanterar just trafikbrott. Förutom att det är resurskrävande så innebär det ju att länsstyrelsen kan spärra ditt körkort i två månader, exempelvis mars-april, men att tingsrätten sen friar dig från själva brottet i maj.

Jag har svårt att tro att EU i längden kan acceptera det här förfarandet. På sikt måste det bli så att körkortsärendet avgörs i samma process som själva trafikbrottet. Fast gärna i en speciell trafikdomstol och med en speciell trafikåklagare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om