Korgar av tunnbröd

Förutsättningarna för årets sista måltid är kristallklar. Enkel och lyxig, vilket inte alltid är egenskaper som går hand i hand. Lösningen heter skaldjur som även har den fördelen att de kan förberedas i god tid.

Övriga2007-12-20 00:00
Stockholm

(TT Spektra)
Räkor, vårt vanligaste skaldjur, ska inte undervärderas. När man väljer frysta räkor gäller det att kolla storleksangivelsen. Den anges som exempelvis 90/120, vilket betyder att räkorna är små och det går mellan 90 och 120 räkor per kilo. I klartext, ni får ägna nyårsnatten åt räkskalning. Leta i stället upp räkor i storleksklassen 70/90. Däremot bör mat inte köpa jätteräkor eftersom de ställer till med mer miljöbelastning än är goda på tallriken.

Skalade räkor kräver någon form av blandning för att komma till sin rätt. Enkel skagenröra toppad med löjrom och allt serverat i små tunnbrödskorgar är festligt och lättlagat. Allt förutsatt att man knåpat med korgarna i god tid.



Tunnbrödskorgar
med skagenröra

4 personer

4 skivor tunnbröd

300 g skalade räkor

1/2 dl hackad dill

1/2 rödlök

1 dl majonnäs

1/2 dl crème fraiche

1 tsk vitvinsvinäger

100 g löjrom

isbergssallad

citron och dill till
garnering



1. Fukta tunnbröden genom att duscha dem lätt med vatten. Vänd tunnbröden hastigt i het stekpannan utan fett. Bröden mjuknar och hängs över upp och nedvända glas och formas till korgar. När bröden svalnar blir de åter hårda. Brödkorgarna måste förvaras torrt.

2. Hacka skalade räkor grovt. Blanda med hackad lök, dill, majonnäs, crème fraiche och vinäger.

Så här långt kan allt förberedas. Däremot måste korgarna fyllas strax före serveringen för att inte mjukna.

3. Grunda med strimlad sallad. Klicka i räkblandningen och garnera med löjrom, citron, dill och gärna några bitar hackad rödlök. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!