Kom i form med it

Trodde du att det räckte med ett par joggingskor för att komma i form? Glöm det! Hastighetsmätare, gps-mottagare och analysprogram för datorn är några av alla saker som tillverkarna lockar prylgalningarna med.

Övriga2007-12-24 00:00
Stockhoml (TT Spektra) H

Mer träning! Ja, för många av oss är det här ett stående nyårslöftet.

Om du har svårt att hålla löftet kanske en ny IT-pryl kan hjälpa dig. Det finns klockor med inbyggd gps-mottagare för joggaren, mobiltelefoner som exempelvis räknar ut kaloriförbrukning och speciella datorprogram som analyserar din träning.

Det här kan ju låta lite överdrivet, men Ilkka Limma som är vd för finländska företaget FRWD tycker att träningsprylar gör nytta.

- Du tränar bättre om du har kul, och vi här i Norden älskar prylar.

Företaget säljer prylar som gör att joggaren kan hålla koll på sin löpning, och på så sätt blir det lättare att hitta utmaningarna i sin träning.

- I gruppsporter tävlar man mot andra, och vi gör det möjligt att på samma sätt tävla mot dig själv.

Det går förstås också att jämföra sina resultat med andra, även om man inte har en möjlighet att träna samtidigt.

Viktigt att tävla

Att få in tävlingsmomentet även i den individuella träningen är en av grundtankarna bakom många av träningsprylarna.

- Det är viktigt att man kan mäta förbättringen och "pusha" sig själv, säger Jonas Lissjanis som är ansvarig för individuell träning på gymkedjan Sats.

Han är inte förvånad över att det har kommit många nya IT-prylar för att förbättra träningen de senaste åren. Tekniken har blivit mindre och billigare, och då passar den bättre i exempelvis joggingspåret.

Själv är han positiv till de nya träningsprylar.

- Alla sätt som motiverar dig att träna är bra.

10 träningsverktyg för prylgalningen

En tränare i dojan

En trådlös sensor i skorna och musikspelaren Ipod i fickan. Så fungerar Nike + Ipod Sport Kit. Det är ett paket som Nike och Apple har tagit fram för joggarna, och iden är alltså ett din Ipod ska visa tid, hastighet och hur långt du har sprungit. Lösningen fungerar bara för dig som redan har en Ipod Nano och vissa speciella Nike-skor.

Cirkapris: 275 kr (skor och Ipod tillkommer)

www.apple.com/ipod/nike

Bild 1: Foto: Apple

Spring lite fortare

Medan Nike har lierat sig med Apple samarbetar konkurrenten Adidas med företaget Polar. Lösningen är en sko med en inbyggd sensor som kommunicerar med en speciell klocka . Det du får veta är hur långt och hur snabbt du springer. Den här informationen går även att föra över till datorn så att du kan analysera din träning.

Cirkapris: 6 000 kronor för hela paketet.

www.adidas-polar.com

Bild 2 och 3: Foto: Polar

Datorspelet ger dig muskler

Datorspel behöver inte vara förslöande. Speltillverkaren Nintendo har tagit fram Wii Fitness. Det är en bräda som kopplas till den populära spelkonsolen Wii. Genom att stå på den och röra sig simulerar man olika sporter. Svensk lansering och pris är ännu oklar.

www.nintendo-se.com

Bild 4 och 5: Foto: Nintendo

En farthållare i klockan

Det är inte bara bilister som har nytta av en gps-navigator. Även joggare kan skaffa en. Garmin Forerunner 305 är ett armbandsur med inbyggd gps. Den visar med andra ord var du är när du är ute och springer. Du får även information om tid och hastighet, och det här kan du spara. Nästa gång du springer ser du om du är snabbare eller långsammare.

Prisintervall: 2 595--4 495 kr

www.garmin.se

Bild 6: Foto: Garmin

Cykla inte vilse

Garmin Edge 305 är i likhet med Forerunner 305 en gps-navigator, men den är anpassad för cyklister. Skärmen är större, och du kan även se varvtalet på pedalerna. Det här gör att du kan cykla i en jämnare takt.

Prisintervall: 2 995-3 995 kr

www.garmin.se

Bild 7 och 8: Foto Garmin

Hör sms när du joggar

Nokia 5500 är en mobiltelefon för sportfånen. Den tål vatten, smuts och stötar - så den kan utan problem följa med i skidspåret eller på joggingturen. Förutom de vanliga telefonfunktionerna håller den koll på hur fort du springer. Om du får sms behöver du inte stanna upp. Telefonen kan läsa upp det med en syntetisk röst.

Prisintervall: 1 759-3 695 kr

www.nokia.se

Bild 9 och 10: Foto: Nokia

Nallen räknar kalorier

Sony Ericsson W580i är ett annat alternativ för den som vill ta telefonen med på träningen. Den mäter hastigheten och hur långt du har sprungit, och har till och med en kalorimätare som avslöjar vad du har förbrukat under träningspasset.

Prisintervall: 2 249-4 425 kr

www.sonyericsson.se

Bild 11: Foto: Sony Ericsson

Rätt musik till rätt träning

All träningsutrustning behöver inte vara avancerad. Sony NW-S202 är en vanlig mp3-spelare för träning. Den stora skillnaden jämfört med andra mp3-spelare är att den är tåligare, och att det är enkelt att byta låt. Det räcker med att du skakar den!

Prisintervall: 756-930 kr

www.sony.se

Bild 12: Foto: Sony

Analysera träningen i datorn

Finländska FRWD har tagit fram en serie för den träningssugne IT-entusiasten, till exempel Outdoor Sports Computer F300. Iden är att du har en slags stegräknare i fickan när du springer. Den noterar hastigheten, hur långt du har sprungit, mellantid och liknande saker. När du kommer hem synkroniserar du den med datorn eller mobiltelefonen och kan på så sätt analysera din träning.

Prisintervall: 2 995 kr

www.frwd.fi

Bild 13: Foto: FRWD

Hur mycket gick du ned?

Nå? Har din it-träning gett resultat? Med vågen OBH Nordica Monitor får du svaret. Till skillnad från andra vågar kan den inte bara avslöja vad du väger utan även hur många procent av din kroppsvikt som är fett. En svag ström skickas genom kroppen och kan på så sätt mäta vad som är fett och vad som är muskler.

Prisintervall: 545 kr

www.obhnordica.se

Bild 14: Foto: OBH Nordica

Fotnot: Prisintervallerna är hämtade från prisjämförelsetjänsten Prisjakt (www.prisjakt.se). De anger vad den billigaste respektive dyraste butiken tar inklusive moms men exklusive frakt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!