Koka soppa på pumpan

Man behöver inte vara hängiven Halloween-firare för att koka pumpasoppa. Tvärtom är soppan en god rätt att inleda både fest- och vardagsmiddagar med så här under hösten.

Övriga2006-10-26 00:00
Det finns en mängd recept på pumpasoppa. Här väljer vi ett av de enklare, som bygger på lök, potatis och pumpa. Vill man ha mer färg på soppan kan man lägga till en morot. Pumpasoppa ska passeras före serveringen. Slätast blir soppan om man passerar i nätsil. Lättast går det med matberedare eller mixer.

Pumpasoppa

4 personer

3 stora potatisar

500 g pumpakött

2 morötter (om man vill)

1 stor gul lök

3 msk smör eller margarin

1 1/4 dl grönsaksbuljong

2 dl crème fraiche

1 msk fint riven färsk ingefära

salt och vitpeppar

1. Skala och finhacka löken. Skala och skär potatisen i bitar. Ta bort skal och kärnhus från pumpan.

Skär pumpaköttet i mindre bitar.

2. Fräs löken med smör eller margarin i rymlig kastrull. Vänd ner potatis, pumpa och eventuellt morot.

Låt att fräsa sakta i 3-4 minuter.

3. Tillsätt grönsaksbuljong och låt koka upp. Sänk värmen så att soppan bara sjuder. Efter 30 minuter passeras soppan genom sil eller körs i mixer.

4. Värm upp den passerade soppan. Smaka av med crème fraiche och fint riven ingefära, salt och vitpeppar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!