Kall fisksås med skärpa

I dag finns det färdiga dressingar och kalla såser i sådan mängd att man knappast kan överblicka utbudet. Förr fick man vackert blanda ihop sin sås själv. Bland de gamla klassiska recepten har vi dammat av den förr så vanliga skarpsåsen.

Övriga2006-10-12 00:00
Skarpsås har, som namnet antyder, en skarp smak som kommer från ättika.

Grunden är grädde, vilket kanske inte gör såsen till den absolut nyttigaste, men skedar man inte i sig överdrivna mängder kan man unna sig den goda såsen utan att få dåligt samvete.

Skarpsås serveras till inkokt lax, kokt eller stekt fisk i allmänhet och stekt strömming i synnerhet.

Prova även att bjuda skarpsås till kallskuren rökt eller kokt skinka.

Gammaldags skarpsås

4 personer

1 hårdkokt äggula

1 rå äggula

1 tsk strösocker

1 kryddmått mald vitpeppar

1/2 tsk salt

1/4 kryddmått senapspulver

1/2 tsk ättika, 24 procent

2 dl vispgrädde

1. Mosa sönder den hårdkokta äggulan tillsammans med en rå äggula, socker, peppar, salt och senapspulver i en skål. Bästa redskapet är baksidan av en vanlig bordssked.

2. Tillsätt ättikan. Kontrollera ättikans styrka. Receptet anger mängden 24 procentig ättika, så kallad ren ättika, men har man svagare ättika måste mängden ökas därefter.

3. Vispa grädden till fast men inte alltför kompakt konsistens. Blanda ner grädden i ägg- och senapssmeten i omgångar. Smaka av. Vill man ha en skarpare sås tillsätts lite mer ättika.

Skarpsåsen serveras alltid kall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!