Julöl till mat och njutning

ÅRETS UTBUD. Årets utbud av julöl på Systemet innehåller drygt 30 olika sorter, plus ett antal regionala lanseringar. Några intressanta utmanare finns till de etablerade märkena. Tyvärr är en del av de godaste redan på upphällningen.

Övriga2006-12-14 00:00
 Flertalet av de billigare julölen från de stora bryggerierna håller snarlik smakprofil med rostade malttoner, påtaglig sötma, knäckiga drag och medelstor beska. De passar bra som allroundöl då de kan samspela fint med de ofta kraftiga och salta inslagen på julbordet. Vid sidan av dessa mer eller mindre standardiserade varianter av mörk uppsötad lageröl finns ett antal mer personliga "smuttöl" att njuta i ensamt majestät eller till nötter och choklad efter julmaten.

Bland de traditionella sticker Three Hearts Julöl, 14,70 kr/50 cl, ut lite extra. Här bjuds en härligt rostad, fruktig doft och en harmonisk lång smak med milda chokladtoner och fin balans mellan beska och sötma.

Norrlands Jul, 14,10 kr/50 cl, är också välgjort och gott med hygglig humlebeska i eftersmaken. Klenare i anslaget är Pripps Julöl, 14 kr/50 cl, med en svagt rostad, lättdrucken, men väl profillös stordriftspräglad smak. Då är Zeunerts Julöl, 16,60 kr/50 cl, betydligt intressantare med en fruktig, knäckig profil i en lättgillad fräsch - och med ett för flertalet nog lagom humlebeskt - slutackord.

Ickefjäskande höjdare

Mariestads Julebrygd, 15,10 kr/50 cl, är också som vanligt ett väl godkänt alternativ i den här smak- och prisklassen där också Spendrups Julbrygd, 9,70 kr/33 cl, klart håller måttet med en inbjudande god, brödig maltdoft och en lång, relativt mild, rostad smakrikedom.

Då är vi framme vid höjdarna i det här skiktet. Nils Oscar Kalasjulöl, 17,10 kr/33 cl, är som vanligt ett bra köp i en lite stramare, ickefjäskig, mindre söt, hårdrostad stil med påtaglig efterbeska. Fullvuxet, smakintensivt och endast för vänner av markerad humlebeska är också Jämtlands Julöl, 22,10 kr/50 cl, som tyvärr - trots utökad produktion - redan tagit slut i många systembutiker. Samma sak är fallet med karaktärsfulla, mycket goda och matvänliga, Oppigårds Winter Ale, 21,40 kr/50 cl, som är lite torrare (mindre sött) än flertalet och med distinkt, mycket angenäm, efterbeska.

Rökigt och rostat

Till de personliga och positiva utropstecknen i år hör även Mysingen Midvinterbrygd, 29,60 kr/50 cl, som uppvisar en personlig smakintensitet med komplexa stråk av choklad, nötter och knäck och en nästan malörtslik beska i eftersmaken.

Personligt och läckert i sin egen stil, och i mycket snygg flaska, är även engelska St Peter’s Winter Ale, 25,40 kr/50 cl. Det rör sig om en ale med djup, mörkmullig smak med inslag av kaffebönor, choklad och rök. Från England kommer också angenämt fruktiga Christmas Vintage Ale, 25,90 kr/50 cl, som också bjuder på viss rökighet och rostade kaffelika toner. Fuller’s Old Winter Ale, 23,40 kr/50 cl, är ett gott, påtagligt humlebeskt, potent öl med en rätt krävande, kompromisslös skäggprofil.

Från USA kommer alltid angenäma, julkryddiga Samuel Adams Winter Lager, 16,10 kr/35,5 cl, liksom nykomlingen Hibernation Ale, 29,10 kr/35,5 cl. Den senare mycket smakrika och karaktärsfulla smuttölen bjuder på en stor, rostad, mycket läcker, fet aromrikedom och är en av de extra starka julöl som håller måttet. Spendrups Julbock, 15,40 kr/50 cl, Åbro Julbock 15,40 kr/50 cl, och danska Jacobsen Golden Naked Christmas Ale, 46,60 kr/75 cl, gör det inte då alkoholen sticker ut på ett väl ointegrerat fylleölbusigt sätt.

Slutligen spelar Falcons Julmumma, 15,1 kr/50 cl, i en helt egen division med dess smak av flytande pepparkaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!