I det senare fallet gäller det att köpa en smidig massa som verkligen klarar formning utan att spricka, så kallad kavelmassa eller liknande.
För att det ska bli gott måste alkoholen ha en egensmak.
Likörer är i allmänhet de bästa smakgivarna. De vita nougatkulorna "White Christmas" är enklare att göra än vad man kan tro av utseendet. Nougat är lätt att arbeta med och det ska mycket till för att tillverkningen ska gå snett. Knäck kan däremot vara lite pysslig att få till, men övning ger färdighet vilket inte minst gäller själva portioneringen i de små pappersformarna. Ett bra tips är att använda två kaffeskedar och ställa pappersformarna på fuktad handduk så de inte åker iväg vid fyllningen.
Hemlagad tryffel är inte svår att göra och resultatet brukar gillas av de flesta.
Kom bara ihåg att förvara den färdiga tryffeln kallt och ta fram dem först när de ska serveras. Man bör inte göra för stor sats eftersom tryffeln inte håller sig mer än cirka fem dagar. Men, det brukar sällan vara något problem ...
Här smaksätts tryffeln med citruslikör och spritsas ut i små knäckformar.
Har man ingen bra sprits kan man rulla tryffeln till små kulor som avslutningsvis rullas i kakaopulver. Här är engångshandskar i plast att rekommendera. Hygieniskt och framför allt mindre kladd.
För att veta när knäcken är färdig gör man "kulprovet". Ta en tesked av knäckblandningen och släpp ner den i ett glas med kallt vatten. Om knäcken håller ihop och kan formas till en kula är den klar.
Att skålla mandel betyder att man tar bort skalet. Ett pillergöra som kan göra vem som helst lätt galen, men även här finns knep som underlättar.
Koka upp lite vatten och lägg i mandlarna. Efter en dryg minut har skalet blivit mjukt och dessutom börjat släppa från mandelkärnan.
Häll av vattnet och slå ut mandlarna på en grov handduk. Gnugga mandlarna i handduken och skalen lossnar lätt och behändigt.