På köpet får man en normal mängd julmat, det vill säga något som räcker för julaftonen utan att ligga som en driva rester i kylen dagarna efter helgen.
Snabba sillar
Inläggning av sill är ett projekt som tar dagar. Ska man ha flera sorters sillar blir det till att fylla halva kylskåpet med olika sillburkar. Kan man tänka sig en förenkling ska man läsa vidare. Köp färdig löksill i hela, skinn- och benfria fileer. Löksill är en mild, ofta smakfullt söt inläggning med neutral, gul lök. Utmärkt att servera som den är, men den kan även förädlas i det oändliga.Med kallrörd ättikslag, rödlök, tunna morotsskivor, lagerblad och grovkrossad kryddpeppar byter den smak till inlagd sill på 15 minuter.
En annan inläggningsvariant är att ta löksill och en blandning av lika delar majonnäs och crème fraiche som i sin tur smaksätts med senap, dill, socker och vinäger till en senapssill. Det får garanterat hela släkten att baxna. Kom bara ihåg att gemensamt för snabbinläggningar är att man inte ska spara dem mer än ett par dagar i kylskåp.
Egen pate
Vill man imponera på släkten är en hemlagad pate ett säkert kort. Den blir bäst om man har tillgång till en köttkvarn, men i övrigt behövs ingen speciell utrustning. Smeten till pate ska vara ganska lös och använd bara äggvita som bindemedel. Äggvitan har betydligt bättre bindningsförmåga än hela ägg som lätt ger en alltför lös pate i färdigt skick. Häll upp smeten i omgångar i ugnsfast form, allt för att slippa luftfickor och grädda paten i vattenbad i ugn. Till pate passar inlagd gurka eller en hemgjord cumberlandsås bäst. Den senare finns, om orken tryter, även att köpa färdig i butik.dan.strandqvist@ttspektra.se