Julens mat på nytt sätt

Julmat. Svensk julmat har sina rötter i den tid då grisar fanns på gården och magen kurrade tom större delen av året. Att äta sig riktigt mätt var en ynnest som var få förunnat. I dag är det inte fullt så nödvändigt med mat i groteskt överflöd. Det är kanske dags att inse att tiderna förändrats och stöka över julmatssuget med en smörgåstårta.

Övriga2006-12-07 00:00
Det låter knäppt, men faktum är att den smörgåstårta vi normalt dukar fram till skolavslutningar och andra familjefester är sprungen ur det svenska smörgåsbordet. Landgången och smörgåstårtan skapades som små miniatyrer av smörgåsbordets dignande överflöd. Så varför inte bjuda julbordet på samma sätt. Ladda julens smörgåstårta med lax, ägg, skinka och rökt kött, allt efter tycke och smak och glöm inte att garnera med massor av grönt. Undvik sill och rödbetor som har en tendens att ta över i smak respektive färg. I övrigt kan man nästan lägga på vad som helst från det traditionella julbordet.

På köpet får man en normal mängd julmat, det vill säga något som räcker för julaftonen utan att ligga som en driva rester i kylen dagarna efter helgen.

Snabba sillar

Inläggning av sill är ett projekt som tar dagar. Ska man ha flera sorters sillar blir det till att fylla halva kylskåpet med olika sillburkar. Kan man tänka sig en förenkling ska man läsa vidare. Köp färdig löksill i hela, skinn- och benfria fileer. Löksill är en mild, ofta smakfullt söt inläggning med neutral, gul lök. Utmärkt att servera som den är, men den kan även förädlas i det oändliga.

Med kallrörd ättikslag, rödlök, tunna morotsskivor, lagerblad och grovkrossad kryddpeppar byter den smak till inlagd sill på 15 minuter.

En annan inläggningsvariant är att ta löksill och en blandning av lika delar majonnäs och crème fraiche som i sin tur smaksätts med senap, dill, socker och vinäger till en senapssill. Det får garanterat hela släkten att baxna. Kom bara ihåg att gemensamt för snabbinläggningar är att man inte ska spara dem mer än ett par dagar i kylskåp.

Egen pate

Vill man imponera på släkten är en hemlagad pate ett säkert kort. Den blir bäst om man har tillgång till en köttkvarn, men i övrigt behövs ingen speciell utrustning. Smeten till pate ska vara ganska lös och använd bara äggvita som bindemedel. Äggvitan har betydligt bättre bindningsförmåga än hela ägg som lätt ger en alltför lös pate i färdigt skick. Häll upp smeten i omgångar i ugnsfast form, allt för att slippa luftfickor och grädda paten i vattenbad i ugn. Till pate passar inlagd gurka eller en hemgjord cumberlandsås bäst. Den senare finns, om orken tryter, även att köpa färdig i butik.

dan.strandqvist@ttspektra.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!