Julens godaste köttbullar

Frysen är en underbar uppfinning, i synnerhet när det drar ihop sig till jul. För att slippa stå med allt i sista stund kan man fixa julens köttbullar redan nu. Att det innebär provsmakning för hela familjen får man stå ut med.

Övriga2007-11-29 00:00
Stockholm (TT Spektra)

Egna köttbullar till jul är viktigare än mycket annat. Härligt kryddiga köttbullar med mjuk hemlagad struktur är bara så gott. Hemligheten är minst 25 procent fläskfärs och gärna en skvätt grädde som gör köttbullarna extra goda. Krydda med nymald kryddpeppar som ger fin smak utan att för den skull ta över. Knepet att krydda köttfärssmet med koncentrerad kalvfond är inte så dumt, i synnerhet om man har mer än 50 procent fläskfärs i smeten, vilket ger riktigt saftiga köttbullar. Fonden gör att köttbullarna får mer tyngd i smaken. Tänk bara på att salta med försiktighet om fond används som krydda. Även om moderna fonder har låg salthalt är de ändå påtagligt salta i koncentrerad form.

Gammaldags julköttbullar

4 personer

300 g nötkött

100 g fläskkött

1 dl grädde

3-4 msk vatten

1 dl ströbröd

1 ägg

1/2 finhackad gul lök

salt och kryddpeppar

1 msk koncentrerad kalvfond

smör

1. Blanda ströbröd, grädde och vatten. Finhacka och bryn löken lätt med smör i en stekpanna. Blanda lök, färs, ägg, kalvfond och uppblött ströbröd i en bunke.

2. Arbeta smeten sakta till dess den blir smidig och lätt att forma. Smaka av med salt och nymald kryddpeppar. Har man svårt att smaka av rå färs kan man steka en provbulle.

3. Forma små köttbullar och stek dem gyllenbruna i smör. Ruska pannan då och då och lägg inte i för många köttbullar åt gången.

Dan Strandqvist
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!