Japansk dopp i gryta

Det japanska köket skiljer sig markant från det vi är vana vid. Medan vi kokar ihop olika ingredienser och kryddar med avsikt att smakerna ska "gifta" sig med varandra försöker den japanska matlagningen framhäva varje enskild ingrediens.

Övriga2007-02-22 00:00
Dopp i gryta finns i de flesta kulturer även om såväl dopp som det som ska doppas varierar. Den japanska varianten kallas för shabu shabu och består av tunna skivor nötkött, gärna entrecote eller biff, som doppas i sjudande hönsbuljong allt eftersom man äter.

Buljongen hålls varm på en liten platta som placeras mitt på bordet. Buljongen ska vara så god att man kan inleda måltiden med att äta den som soppa. Därefter doppar var och en sina köttbitar i den kokande buljongen och äter dem med soja som den huvudsakliga kryddan.

Japansk dopp i gryta

4 personer

600 g entrecote eller utskuren biff

salladskål

200 g färska champinjoner

150 g tofu

2 purjolökar

Till grytan:

2 msk koncentrerad kycklingfond

1 1/2 liter vatten

1 dl sake eller vitt vin

1 tsk salt

Till servering:

japansk soja

1 tsk sesamfrön

1. Strimla kött och skär salladskål i bitar. Större champinjoner delas på mitten. Skär purjolökarna i fem centimeter långa bitar som klyvs på längden. Dela tofun i bitar. Lägg upp alla ingredienser i grupper på ett fat.

2. Koka upp vatten till grytan. Smaksätt med koncentrerad kycklingfond, sake eller vitt vin och lite salt.

3. Rosta sesamfröna lätt i torr stekpanna. Blanda ner dem i en skål med japansk sojasås. Fördela dippsåsen i fyra små skålar, en per person.

4. Ställ fram grytan med het buljong på bordet. Någon form av värmekälla krävs, antingen det är värmeljus, spritlåga eller en liten elplatta.

Låt var och en doppa ner kött och grönsaker i buljongen och sedan doppa dem i dippsåsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!