Jansson för vegetarianer

Det har sina sidor att vara vegetarian när julen står för dörren. Plötsligt tycks allt vad grönt tänkande heter vara som bortblåst och folk ropar efter fläsk, syltor och pastejer och försvarar allt med att det är en tradition.

Övriga2006-12-07 00:00
Men visst går det att tänka grönt även till jul. Vissa rätter går att befria från animaliska ingredienser.

Ett exempel är den vegetariska frestelsen som blir förvillande lika originalet med ansjovis. Den "rätta" smaken får man med samma kryddor som ingår i ansjovismarinaden, det vill säga kryddpeppar, nejlikor, ingefära, socker och salt. Sedan är det bara att strimla potatis, skiva lök och varva allt med kryddblandningen. Avsluta med grädde och lite ströbröd överst.

Vegetarisk frestelse

4-6 personer

10 medelstora potatisar, mjölig sort

2 gula lökar

1 msk rapsolja

5 dl matlagningsgrädde

2 tsk kryddpeppar

1 tsk torkad, mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

2 msk salt

1 msk socker

4 msk ströbröd

1. Skala och strimla potatisen. Har man bråttom kan potatisen strimlas i matberedare, men det blir vackrare för hand. OBS! Potatis som ska bli frestelse eller gratäng får inte läggas i vatten när den strimlats. Då sköljs all stärkelse av och frestelsen/gratängen blir som soppa. Skala och skiva löken.

2. Stöt kryddorna i mortel eller dem i kryddkvarn.

3. "Smöra" en stor, ugnsfast form med rapsolja. Varva potatis, lök och kryddblandning. Börja och sluta med potatis och lök.

Tryck till frestelsen med öppen hand och slå på grädden. Avsluta med ströbröd. Grädda frestelsen mitt i 200 graders ugn cirka 50 minuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!