Isterband i ny miljö

Vem har bestämt att alla isterband ska serveras med stuvad potatis? Tja, antagligen ingen alls, men så har det ändå blivit. Här åker isterbanden i stekpannan tillsammans med potatis, rödlök och ägg till något som närmast kan liknas vid en småländsk tortilla.

Övriga2007-03-22 00:00


Den spanska tortillan har stått modell för den här annorlunda omeletten. Småländska isterband med sin härligt rökiga smak ger omeletten karaktär. Några kokta potatisar i bitar samt en grovt hackad röd lök gör isterbanden sällskap i pannan. Själva tillagningen med vändning mot lock är helt och hållet hämtad från det spanska köket där rätter av det här slaget är vardagsmat i ordets rätta bemärkelse.

Tänk på att isterband är ganska salta så normalt klarar den här rätten sig helt utan extra salt. Några varv på svartpepparkvarnen är däremot att rekommendera.

Småländsk tortilla

4 personer

3 isterband

6 ägg

1 stor röd lök

4 kalla, kokta potatisar

rapsolja och smör till stekning

nymald svartpeppar

1. Dela isterbanden först på längden, sedan i drygt centimeterbreda bitar. Skär potatisen i ungefär lika stora bitar och hacka den röda löken ganska grovt.

2. Vispa upp äggen med några matskedar vatten i en skål. Krydda med nymald svartpeppar.

3. Hetta upp en stor stekpanna och tillsätt fett, både smör och olja för bästa smak och stekegenskaper. Lägg i isterband, lök och potatis och låt blandningen steka några minuter så bitarna får färg.

4. Slå på äggsmeten och rör lätt i pannan. När smeten börjar stelna får omeletten grädda i fred någon minut på något lägre värme. Lossa omeletten och vänd hela pannan mot ett stort lock. Sedan får omeletten glida tillbaka i pannan så båda sidor gräddas. Serveras med inlagda rödbetor och sallad.

Bildtext: Småländsk tortilla. Isterband, potatis och rödlök i bitar samt några uppvispade ägg blir snabbt och lätt en småländsk tortilla.

Foto: Dan Strandqvist

//bilder: 1
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!